Vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da je u današnjoj trci Formule 1 za Veliku nagradu Rusije pobedio zahvaljujući timskom radu i dodao da je njegov klupski kolega Valteri Botas, koji ga je propustio, zaslužio pobedu.

Hamilton je pobedio danas u Sočiju i na 50 bodova uvećao prednost nad Sebastijanom Fetelom iz Ferarija u borbi za titulu.


Hamilton je pobedio rezultatom sat, 27 minuta, 25,181 sekundi. Drugi je bio Botas sa 2,545 sekundi zaostatka, a treći je bio Fetel sa zaostatkom od 7,487 sekunde.

Botas je na polovini trke propustio Hamiltona, ali nakon što je Britanac obišao Fetela za drugo mesto.

Hamilton nije bio raspoložen za slavlje, odmah po izlasku iz bolida prišao je Botasu, zahvalio mu i čestitao.

– Teško je, pošto je Valteri tokom celog vikenda obavio fantastičan posao i pravi je džentlmen što me je propustio. On se sada ne bori za titulu. Ovo je bio fantastičan vikend za ekipu, koja je obavila izuzetan posao kako bismo imali prednost nad Ferarijem. U svakoj drugoj situaciji bili bismo ushićeni zbog prva dva mesta, ali razumem koliko je teško Valteriju, on je zaista zaslužio pobedu – rekao je Hamilton.

On je dodao da su mu osećanja pomešana.

– Mislim da nikada nisam pobedio, a da sam se osećao kao sada. Naravno da želite da uvećate prednost u šampionatu, mi smo tim i borimo se za dve titule. Rekao sam Valteriju da to nisam tražio, ali uradjeno je ono što je ekipa mislila da je ispravno. Situacija je čudna, ne osećam se sjajno. Nema mnogo klupskih kolega koje bi učinile tako nešto – naveo je četvorostruki svetski prvak.
Botas je rekao da je dan bio težak.

– Ostvarili smo dobar rezultat kao ekipa i uzeli smo maksimalan broj poena, ali na ličnom planu, trka je bila teška. Uvek analiziramo sve scenarije, Luis se bori za titulu, a Mercedes za titulu konstruktora, pa uvek imamo plan. Ali, teško je predvideti šta će se dogoditi tokom trke. Tako je kako je – rekao je Botas.

Fetel je naveo da je trka bila dobra, ali da ovaj rezultat niko u ekipi nije priželjkivao.

– Mislim da su svi manje-više imali isti tempo. Dao sam sve od sebe da pritisnem Valterija, ali nisam uspeo dovoljno da se primaknem. Trka je bila dobra, mislim da smo danas bili bliži, ali to nije rezultat koji smo želeli. Bilo je nezgodno, Hamilton i Botas veoma dobro rade zajedno – rekao je Fetel.