12
Domaći fudbal

Fudbal Super League Season 2018-2019 Partizan v Crvena Zvezda Richmond Boakye (L) reacts Beograd, 23.09.2018. foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

(MATEMATIČKI) DOKAZ: Da li je ovo definitivna potvrda da je gol Boaćija regularan? (FOTO)

Objavljeno: 24.09.18 u 20:20

Ričmond Boaći je postigao pogodak protiv Partizana, ali je ovaj gol izazvao mnogo polemike.

Vladimir Stojković je uspeo da izbaci loptu iz gola pre nego što se ona zakoprcala u mreži Partizana, ali je arbitar Danilo Grujić pokazao na centar.

Usledile su mnogobrojne teorije, međusobne optužbe, saopštenja… A onda je reč od „večitih“ preuzela matematika. Tačnije, grana ove lepe nauke, geometrija.

Naime, na fotografiji koja je danas stigla do nas vidi se matematički dokaz da je pogodak Ričmonda Boaćija u potpunosti ispravan:

– Prosečni prečnik jedne fudbalske lopte je 22 centimetra. Kao što vidimo, lopta je od stative udaljena dužinom dva prečnika lopte. Uzimajući u obzir i da je lopta bliža kameri od zamišljene ravni gola, te se čini većom, ta razdaljina sigurno iznosi više od 44 centimetra, ali i gotovo sigurno manje od pola metra.

Visina gola iznosi 244 centimetra, a dužina 732. Petina visine gola je 48,8 centimetara, što je ujedno i petnaestina dužine gola. Dolazimo do zaključka da je udaljenost lopte od stative gotovo jednaka petini visine i petnaestini dužine gola. Gol linija je podeljena na 15 jednakih delova, od kojih svaki iznosi 48,8 centimetara. Na kraju prve petnaestine gol linije povlačimo vertikalnu liniju koja je tačno ispred lopte gledajući normalno na gol. Ako lopta dodiruje tu liniju to znači da nije prešla celim obimom, ali ona je promašuje za priblužno 6,5 centimetara, koliko je i prešla celim obimom. Ovo je i matematički dokaz da je gol regularan, navedeno je u saopštenju. 

0
0

12 Komentara

  1. A da je recimo sudija rekao da nije gol i ostane 1-0, a kasnije se utvrdi da je bio gol?? Kako bi reagovao Iliev, Vuletic i kompanija..? Jel bi visili ovoliko po medijima? Njima je ovo dobrodoslo, ocajni rezultati pre derbija grobari zaboravili sad, i “ uprava napolje“..

    0
    0
    Odgovori
  2. Iz ove perspektive ne mozes da vidis da li lopta dodiruje prvu liniju. Lopta na slici ne dodiruje prvu liniju, ali linija koja je oznacena na lopti nije najbliza centru igralista (da tako kazem).

    0
    0
    Odgovori
  3. Matematika nije potrebna za svakog ko veruje svojim ocima. Noga mu je na liniji a pogledajte gde mu je ruka. Kraj price, gol ko suza.

    0
    0
    Odgovori
    • Gde je matematika bila kad je lopta za 6 celih i 1/8 precnika lopte bila u gol autu pre nego je Kanga stigao do nje…nisam primetio ni da su se geometrijski postulati i teoreme izvodili ni posle Krasnodara…Kako god Zvezda sigurno „gazi“ka tituli,dosta naroda tome se veseli..i to je lepo..

      0
      0
      Odgovori
      • Ljubomora je neizleciva bolest kad vec pominjes kangu a da li si primetio gol rukom sto je dao vas igrac za izjednacenje da li si primetio da je drugi gol krasnodara bio iz auta i da je sudija istom tom krasnodaru poklonio penal i nije iskljucio njihovog igraca jer je bio start za crveni karton da li si mozda gledao finale kupa kada nas najbolji sudija nije dosudio dva penala zs zvezdu

        0
        0
        Odgovori
      • Mito crni mito tad i corav je video da je lopta bika u autu i niko nije osporavao da je bio aut..ovo je druga prica vase rukovodstvo i pojedini igraci tosu zestoko osporavali i sta sad ko ce odgovarati za LAZ i napade na sudije..zbog laznih izjava partizana kazniti sa oduzimanjem tri boda odmah

        0
        0
        Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter