0
Ostali sportovi

FOTO: SIM

SPORTSKE IGRE MLADIH: Deca su spona regiona

Objavljeno: 02.09.18 u 13:35

Zdravko Marić, regionalni predsednik Sportskih igara mladih o najuspešnijoj godini do sada.

Sportske igre  mladih ove godine srušile su sve rekorde po broju učesnika. U 2018. godini organizovana su takmičenja i Karavan radosti i prijateljstva u više od 220 gradova i mesta u Srbiji, Hrvatskoj i BiH. A kroz takmičenja je po statistici organizatora prošlo više od 170.000 učesnika.

Po tradiciji u Splitu je krajem avgusta održano veliko Međunarodno finale, koje je završeno velelepnim vatrometom. I ove godine pobedila su deca, kroz fer plej, sport, druženje i zabavu. A najveća snaga Igara su upravo deca regiona. Dečacima i devojčicama iz Srbije, koji su se takmičili na završnom turniru pripalo je čak 36 medalja (10 zlatnih, 14 srebrnih i 12 bronzanih). Na drugom mestu po broju osvojenih medalja je Hrvatska (11 – 8 – 12 bronzanih), dok su deca sportisti iz Bosne i Hercegovine osvojili 15 odličja (5-6-4). Prema pravilniku SIM, pobedu u ukupnom plasmanu osvajaju oni koji imaju najviše zlatnih medalja, pa je veliki prelazni pehar pripao domaćinu Igara u Splitu.

– Ovo su nam rekordne igre, deca se prijavljuju svake godine u još većem broju, što je nama najveća satisfakcija. Prelepo je  videti ih na Rivi iz sve tri zemlje, kao i u finalima kako podžavaju jedni druge i kako se raduju, svojim ali i pobedama drugara, u duhu fer pleja. To je i povod zašto su igre osnovane i trudit ćemo se u novoj sezoni da budemo još bolji – istakao je Zdravko Marić, regionalni predsednik i osnivač Sportskih igara mladih.

FOTO: SIM

Veliki aplauz dobili su i ambasadori SIM, fudbalske zvezde Mančester junajteda, Real Madrida i Juventusa, Nemanja Matić, Luka Modrić i Miralem Pjanić, koji su se prisutnima obratili preko velikog led ekrana putem lajv strima. Svečani deo programa započeo je himnom Sportskih igara mladih a na kraju zatvaranja održan je i Koncert za sve učesnike, koji je bio posvećen preminulom Oliveru Dragojeviću. Podršku Sportskim igrama mladih na Rivi došli su pružiti mnogobrojni poznati sportisti, i osobe iz javnog i poslovnog života regiona.

Završnici su prisustvovali Mira Nikolić, ambasadorka naše zemlje, Miloš Kovačević, savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, Ilija Nedić, načelnik za kulturu sport i omladinu Sremske Mitrovice, grada koji je bio domaćin otvaranja Sportskih igara mladih za ceo region, kao i čelnici kompanije Coca-Cola Zoran Bogdanović i Aleksandar Ružević i nekadašnji uspešni sportisti iz Srbije Željko Tanasković i Nenad Borovčanin, ambasador Igara Predrag Mijatović, prijatelji i promoteri Igara fudbalski treneri Slaven Bilić, Zlatko Dalić i mnoge druge istaknute ličnosti iz sveta sporta.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter