1
Košarka

DEFINITIVNO ODLAZI: Manu Đinobili završio karijeru

Objavljeno: 27.08.18 u 22:10

Košarkaš San Antonija, Argentinac Manu Đinobili završio je danas karijeru u 41. godini.

Đinobili je celu NBA karijeru, 16 sezona, igrao za San Antonio i osvojio četiri šampionske titule.

Levoruki bek je igrao 23 sezone, karijeru je počeo u Argentini, a zatim je igrao u Italiji. On je 2002. godine iz Bolonje prešao u San Antonio i činio je ‘Veliku trojku’ tog kluba, zajedno s Timom Dankanom i Tonijem Parkerom.

To je sada kraj jedne ere, Dankan je ranije završio karijeru, a Parker je prešao u Šarlot Hornetse.

Đinobili je 1999. godine izabran kao 57. pik na draftu. U 1.057 utakmica u regularnom delu sezone postizao je u proseku 13,3 poena i imao je 3,8 asistencija po utakmici. U dva navrata igrao je na ol-star meču, a 2008. godine izabran je za najboljeg šestog igrača lige.

– Danas, uz pomešana osećanja, objavljujem da se povlačim. Veliku zahvalnost dugujem svima, porodici, prijateljima, saigračima, trenerima, navijačima, koji su bili u mom životu u poslednje 23 godine. Ovo je bilo fantastično putovanje. Iznad mojih najludjih snova – naveo je Đinobili na Tviteru.

On završava karijeru kao legenda San Antonija. Zajedno s trenerom Gregom Popovićem ostvario je 135 pobeda u plej-ofu i treći su tandem po uspešnosti u istoriji lige. Uspešniji duo je Popović-Dankan sa 157 pobeda i Popović-Parker sa 137.

Samo dva košarkaša imaju više od 800 skokova, 800 asistencija i 300 „trojki“ u plej-ofu Đinobili i Lebron Džejms.

Poslednju utakmicu za San Antonio Đinobili je odigrao 24. aprila protiv Golden Stejta. Njegova ekipa izgubila je seriju prvog kola plej-ofa sa 1:4. Trener Voriorsa Stiv Ker je tada prišao Đinobiliju, zagrlili su se i porazgovarali na kratko.

– Nastavi da igraš, u redu? Upoznali smo Rodžera Federera ove godine u Kini. Pitao sam ga zašto i dalje igra, a on je odgovorio: ‘Volim to’. Ako voliš košarku, nastavi da igraš – rekao mu je tada Ker.

Nekoliko trenutaka kasnije Đinobili je izašao sa terena, poslednji put kao igrač. On je četvrti najbolji strelac u istoriji kluba, drugi skakač, treći po asistencijama i prvi po ukradenim loptama.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter