0
Ostali sportovi

FOTO: Badminton savez Srbije

BADMINTON: Još jedan uspeh srpskih igrača

Objavljeno: 26.08.18 u 15:19

Srpski badminton je još jedan ispit na međunarodnoj sceni položio sa najvišim ocenama. Turnir Evropskog kupa za igrače do 17 godina, Kassabian Brothers Bulgarian U17 International 2018, koji je od 24. do 26. avgusta 2018. održan u Haskovu, naša reprezentativna četvorka završila je sa dva zlatna, dva srebrna i jednim bronzanim odličjem.

Marija Sudimac je nastavila niz izvanrednih rezultata na internacionalnoj pozornici, osvojivši u Bugarskoj dva trofeja i tako se na najlepši način oprostila od ove uzrasne konkurencije. U srpskom finalu ženskog singla u Haskovu savladala je svoju reprezentativnu koleginicu Saru Lončar (2:0), kojoj je tako pripalo srebro.

Do okršaja za zlato Sudimčeva je bila bolja od Grkinje Luise Marije Pavlidou (2:0), te Bugarki Tanje Zlatanove (2:0) i Mihaele Ivanove (2:0), dok je Lončareva na putu ka finalu savladala Bugarku Krasimiru Bogdanovu (2:0), Grkinju Atanasiju Paulinu Vlahantoni (2:0), njenu sunarodnicu Rafailu Mertzemeki (2:0) i Bugarku Gerganu Pavlovu (2:0).

Perfektno izdanje na ovom turniru njih dve su zaokružile titulom u ženskom dublu. U okršaju za najsjajnije odličje bile su bolje od domaćeg para Tanja Zlatanova, Mihaela Ivanova (2:0). Prethodno naš ženski dubl je u četvrtfinalu očitao lekciju Jeni Jelevoj i Viktoriji Vatevoj iz Bugarske (2:0), a u polufinalu je uzeo meru grčkom paru Antonia Petroula Vlačantoni, Anastasija Paulina Vlačantoni (2:0).

– Prezadovoljna sam učinkom u Haskovu na kojem sam osećala i fizički i psihološki umor nakon Balkanskog prvenstva u Novom Sadu. Uprkos tome uspela da izdržim i da na kraju turnir završim sa stoprocentnim učinkom. Ove dve titule imaće mi i poseban simboličan značaj budući da mi je ovo bio poslednji turnir u konkurenciji igrača do 17 godina, kazala je Marija Sudimac i “podvukla” da je atmosfera u Haskovu, kako na ternu tako i van njega, bila prijatna i pozitivna.

FOTO: Badminton savez Srbije

U muškom singlu Sergej Lukić je stigao do vicešampionske titule. Nakon pobeda protiv Rusa Kirila Bunkova (2:0), Turčina Hasana Berkaja Gunbaza (2:1) i Junasa Emrea Karakasa iz Turske (2:0), u finalu naš reprezentativac je poražen od Rusa Egora Velpa (2:0). Četvrto odličje u Hakovu delo je Mihajla Tomića i Lončareve. Naš mešoviti dubl je u četvtfinalu bio ubedljiv protiv Tolga Tasima i Petje Ivanove iz Bugarske, ali je u borbi za finale poražen od od Turaka Hasana Berkaja Gunbaza i Kagle Ezajildiz (2:0), pa je turnir zavšio sa bronzanom medaljom. Muški dubl je jedina konkurencija u kojoj nismo stigli do postolja u Haskovu pošto su Lukić i Tomić u četvrtfinalu izgubili od Turaka Junusa Emrea Karakasa i Barisa Ozkana (2:0).

– Osetilo se u Haskovu da naši takmičari nisu uspeli da se u potpunosti oporave od napornih mečeva na Balkanijadi. Stoga i nisu odigrali na svom najvišem nivou. Ovaj turnir je ujedno pokazao da ima još mnogo prostora za napredak i da će ova talentovana generacija morati u narednom periodu da konstantno radi na otklanjanju svojih nedostataka ukoliko želi da nastavi sa velikim uspesima. Ovom prilikom čestitam svim igračima na uspehu. U svim mečevima su dali svoj maksimum i dostojno su, i u Haskovu, reprezentovali našu zemlju na međunarodnoj sceni, istakao je pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije Dragan Antić.

FOTO: Badminton savez Srbije

Inače, u toku turnira održana je i proslava velikog jubileja Badminton klub u Haskovu – 50 godina postojanja, kojoj je pored naših igrača i trenera prisustvovao i generalni sekretar Badminton saveza Srbije Andreja Andrić. Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću našeg tima na turniru u Haskovu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter