4
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT UGAO: Zvezdin adut pred revanš – prokletstvo ‘crvenog bika’ (VIDEO)

Objavljeno: 22.08.18 u 13:50

Posle beogradskih 0:0 u tihoj beogradskoj noći bez prepoznatljivog huka sa tribina, sledi 90 ili možda 120 minuta kojih će rešiti ko će u Ligu šampiona, Crvena zvezda ili Red Bul Salcburg.

Austrijski šampion je u dvomeč sa Crvenom zvezdom ušao kao favorit, ekipa koja je pre samo četiri meseca igrala polufinale Lige Evrope, ali je posle 90 minuta u Beogradu pokazala da nije nepremostiva prepreka za više nego discipinovanu četu Vladana Milojevića. Sada sledi odlučujućih 90 ili 120 minuta, a jedan od najvećih aduta srpskog šampiona moglo bi da bude prokletstvo ‘crvenog bika’.

Naime, Red Bul kao klub u ovom formatu postoji od 2005. godine kada ga je kupila fabrika najpoznatijeg energetskog pića. Od tada milioni ulaze na ‘Red Bul’ arenu, ali konkretnih rezultata do ovog proleća i polufinala Lige Evrope nije bilo. Za Red Bul Salcburg Liga šampiona je bila samo san, iako su šampioni Austrije bili devet puta. Dovođeni su svetski treneri poput Đovanija Trapatonija, Lotara Mateusa i Rodžera Šmita, ali niko nije uspeo da načini taj veliki korak ka ‘eliti’, tu je uvek bilo to prokletstvo.

Ruku na srce u početku to nije bilo prokletstvo ‘crvenog bika’, jer je 2006. godine prvo u kvlafikacijama izbačen Cirih, ali je u poslednjem kolu kvalfikacija bila prejaka Valensija, iako je Salcburg iz prvog meča imao prednost 1:0, ali su ‘slepi miševi’ na Mestalji odradili posao 3:0.

Godinu dana kasnije nove dve prepreke, ‘crveni bik’ je prvo demolirao Ventspils 7:0 ukupno, ali je onda došao dvoboj sa brazilskom kaznenom ekspedicijom iz Donjecka. Ponovo je Red Bul slavio sa 1:0 na svom terenu, ali je sa 3:1 poklekao u gradu rudnog bogatstva.

Usledila je pauza od godinu dana, a onda se Salcburg 2009. godine ponovo vratio u kvlafikacije za Ligu šampiona. Tada i počinje prokletstvo ‘crvenog bika’ ili ispadanje od realno autsajdera na papiru. Namučio se tada Salcburg protiv Bohemiansa 2:1 ukupno, potom je u derbiju izbacio Dinamo iz Zagreba 1:1 i 2:1, da bi onda kada su ga svi videli u ‘eliti’ doživeo brodolomprotiv Makabija iz Haife uz dva poraza 2:1 i 3:0.

Nastavili su Izraelci da proganjaju Red Bul i sledeće sezone, posle ne baš lakih dvoboja sa HB Toršavnom i Omonijom, put Austrijanaca u Ligu šampiona sprečio je Hapoel iz Tel Aviva. Poraz u prvom meču 3:2, a onda 1:1 u revanšu.

Pre šest godina usledio je najveći šamar u istoriji kluba, ambicije su bile velike, Liga šampiona sa Sorijanom, Sventom, Zarateom, Kristianom i Rodžerom Šmitom na klupi. Ali, već u na prvoj prepreci zaustavio ih je maleni Dudelanž pobedom u Luksemburu 1:0 i porazom uz tri postignuta gola u gostima u Mocartovom gradu.

Godinu dana kasnije cilj isti, Liga šampioan, a sada je stigao i napadač Alan. Karabag je izbačen uz dosta muke 2:0 pa poraz 2:1, a onda u plej-ofu za ‘elitno’ takmičenje Malme i pobeda od 2:1. U Švedskoj čišćenje sa terena, pobeda šampiona zemlje ‘tri krune’ od 3:0 za novi raspršeni san.

Godine 2015. Malme je morao ponovo u grad Volfganga Amadeusa Mocarta, poraz od 2:0. Red Bul je velikim korakom bio u Ligi šampiona, a onda šamar od strane Srba u Švedskoj – 3:0 i golovi Nikole Đurđića i Vladimira Rodića.

Posle dve godine terora od Izraelaca i dve godine terora Malmea, za Salcburg je usledio period terora Hrvata. Godine 2016. Red Bul je prošao prvo Lijepaju iz Letonije 1:0 i 2:0. Potom je usledio dvoboj sa Partizanima iz Tirane 2:0 i 1:0, a onda u plej-ofu drama sa Dinamom iz Zagreba. Prvi meč zu Zagrebu 1:1, a onda Austriji 2:1 posle produžetaka. Vodio je ‘crveni bik’ tada golom Lazara u 22. minutu, Fernandeš je u 87. ‘modrima’ doneo produžetke, a Ligu šampiona Sudani u 95. minutu.

Poslednji potop ulsedio je prošle godine, Hibernijans sa Malte je pometlan 6:0 ukupnim razultatom, a onda dvomeč sa novim šampionom Hrvatske Rijekom. Kraj Jadrana bilo je 0:0, da bi Hrvati u Salcburgu odigrali 1:1 i plasirali se dalje u plej-of za Ligu šampiona.

Nadamo se da prokletstvo Austrijanaca neće stati, da im deseta neće biti srećna. Crvena zvezda ima svoje šanse, ima kvalitet, ima rezultat iz prvog meča, još ako se probudi to prokletstvo, zatalasaće se mušema na stadionu ‘Rajko Mitić’ još bar tri puta.

0
0

4 Komentara

  1. Po meni ovo je previse povoljan rezultat za nasu Zvezdu. jedan gol nas vodi dalje, igramo u gostima i to je to. sasvim su korektno odigrali, nije trebalo da srljaju ka golu jer bi onda sevale kontre. Svaka im cast!

    0
    0
    Odgovori
  2. Nažalost, Zvezda je sve adute pred revanš bacila u reku, nerešenim rezultatom! Odigrala je katastrofalno loše na sredini terena! Budimo realni, zakazali su veliki mag Miloje sa svojom kukavičkom taktikom i njegovi „kapitalci“ Muhamed Ben i Kafu, koji su bili neprimetni! Gde mu je brza igra sa dva kontakta, snažna igra na sredini terena, brza tranzicija, presing! Svega ovoga nema u igri Zvezde ni u SLS, ali tamo su protivnici lošiji a sudije su katastrofalne! Naše sudije svaki pogled u Muhameda (Bena) sude kao faul a talijanski sudija je sinoć dokazao kako se sudi u Evropi, tamo ne nasedaju na padavičara Muhameda (Bena)!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter