0
Ostali sportovi

FOTO:STARSPORT

VSS KONAČNO NA NULI: Savić se pita – ‘Kako ćemo sada bez problema?’ Stiže pomoć Partizanu!

Objavljeno: 21.08.18 u 17:10

Dobre vesti stižu iz Vaterpolo saveza Srbije.

Vaterpolo savez Srbije od juče radi u potpuno novim okolnostima. Predstavnike medija o tome je na konferenciji za štampu informisao predsednik saveza Viktor Jelenić.

–  Više ne postoji dug saveza! Kada sam govorio na Skupštini u aprilu dug je iznosio 1,3 miliona evra. Sada smo na nuli. Veliku zahvalnost dugujemo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji nam je pomogao da rešimo tešku situaciju i da krenemo od nule.

Time je rešen veliki problem ali Jelenić je naglasio.

– Pokušaćemo da u narednom periodu problem klubova rešimo na najbolji mogući način. Kontinuitet medalja postoji decenijama. Da bi tako bilo i ubuduće moramo da podignemo klubove pre svega Partizan i Crvenu zvezdu koji su najprepoznatljiviji ali naravno i ostale u Srbiji. Oni su baza stvaranja igrača. Bata uspeha nacionalnih selekcija.  Tako možemo da budemo konkurentni rivalima u Evropi.

Partizanu će biti pružena pomoć oko bazena.

– Bez Partizana ne bi bilo jugoslovenskog i srpskog vaterpola. Imali su odlične uslove, vrhunske trenere…sada je to palo. Moramo da ga podignemo, da Zvezdi omogućimo bolje uslove, više termina za trening. Kroz razgovore sa lokalnom samoupravom pokušaćemo da dodjemo u situaciju da se što više dece bavi vaterpolom. Da ne budu na ulici i time bi izvršili svoju društvenu odgovornost.

Konkretno rešenje?

– Na lokalu gotovo svi klubovi imaju besplatne termine. U Beogradu je najteže. Malo je bazena za ovoliki broj klubova. Potrebna je kategorizacija, da se vidi ko stvara vrhunske igrače, ko postiže rezultate a ko postoji samo da tako kažem rekreativno ili komercijalno.

I dalje je velika želja Nacionalni centar.

– Ponavljam, Beogradu nedostaju dva bazena. Na Novom Beogradu sa 700.000 stanovnika samo jedan bazen. Deo Palilule, Ovča, Borča ni jedan. Sada imamo puno dece, ali nemamo prostora gde mogu da uče. To važi za sve vodene sportove.

Bez dugova je ipak lakše.

– Sada smo na novim projektima. Hoćemo da uložimo u trenere, želimo bolju infrastrukturu, pojačamo klubove. Ideje su tu, želja za radom je tu i verujem da ćemo bar 80 posto da uradimo. Jer prepoznati smo, predstavljamo brend Srbije a sa situacijom bez dugova mnogo se lakše diše.

Generalni sekretar Nemanja Marijan se takođe zahvalio predsedniku Vučiću.

– Do sada smo stalno radili po strategiji koja je obuhvatala problem sa dugovima. Hvala Bogu, pala je u vodu. Bila je dramatična situacija. Krećemo od nule, imamo prostor da se posvetimo klubovima i to je za nas ogromna pobeda.

Beograd će od 27.avgusta do 2.septembra biti domaćin SP za vaterpolistkinje generacija 2000. Marijan je rekao:

– Pozivam ljubitelje vaterpola da podrže našu žensku selekciju na bazenu Milan Gale Muškatirović na Dorćolu

I kao poslastica.

– Želimo organizaciju Svetskog prvenstva 2025. godine. Ogromno takmičenje u pet olimpijskih sportova. Za sada je početak projekta a videćemo dokle ćemo stići.

Selektor Dejan Savić je počeo na svoj način.

– Ne znam kako ćemo sada. Do sada smo uspešno plivali kroz probleme, a kako ćemo bez problema… Da krećemo od nule, to je novina za nas. Ranije bi počinjali na misnu 40 kao u Sibiru.

Zatim je u ozbiljnijem tonu dodao.

– Imamo neverovatan niz medalja. Veći broj od Jugoslavije. Moram da izrazim zahvalnost predsedniku Vučiću, ministru sporta Udovičiću i čelniku saveza jeleniću. Prepoznati smo kao brend i više nismo sport trenutka. Uložili su ogroman napor da nam pomognu i to treba da se kaže.

Savić je najavio još dobrih vesti.

– Imamo neka obećanja, novi bazeni bi bilo zalog za budućnost. Sada imamo momenat da je neko prema nama pokazao ogromnu pažnju i to treba da iskoristimo. Što se reprezentacije tiče osvojili smo zlato na Mediteranu kao usputnoj stanici za Barselonu. Tamo smo ispunili cilj a u narednoj godini glavni zadatak je što pre obezbedjivanje vize za Olimpijske igre u Tokiju. Najvažnije je da imamo sada ovakvu situaciju i da možemo da slobodno da radimo pre svega na jačanju klubova, poboljšanju infrastrukture, trenerskog kadra.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter