0
Vesti

NENAD KOVAČEVIĆ: Roditeljstvo je najvažnija uloga u životu

Objavljeno: 07.08.18 u 15:29

Nenad Kovačević, fudbalski trener, nekada kapiten FK Crvena zvezda i član nacionalnog tima, podržao je UNICEF-ovu inicijativu za unapređenje patronažne službe i telefonskog savetovališta Halo beba kroz novu mobilnu aplikaciju.

Prema njegovim rečima, ovako organizovani servisi su od velike pomoći  novim roditeljima da dobiju praktične savete i odgovore na najvažnija pitanja i dileme sa kojima se susreću.

Projekat usmeren na osnaživanje zdravstvenog sistema za podršku razvoju dece u ranom detinjstvu, UNICEF sprovodi uz finansijsku i ekspertsku podršku kompanije Nordeus, autora Top Elevena, najpopularnijeg fudbalskog menadžera na svetu.

Kovačević je bio aktivno uključen u rast i razvoj svoja dva sina, a u prvim danima sa bebom kod kuće najviše su mu koristili saveti Halo bebe i patronažnih sestara.

– Za mene je roditeljstvo od prvog trenutka bilo najvažnija uloga u mom životu. Mislim da sam od početka bio podrška supruzi i da zajedno učestvujemo u podizanju dece. Mi imamo dva sina, jedan je sada osnovac, drugi je beba. Telefonsko savetovalište Halo beba i posebno posete patronažne sestre, pomogli su nam da razjasnimo  mnoge roditeljske dileme i značajno su nam olakšali da se nosimo sa raznim novim situacijama – rekao je Kovačević.

Omiljeno telefonsko savetovalište roditelja sada dobija novu mobilnu aplikaciju sa mnoštvom informacija koje su važne za razvoj, ishranu i negu dece, zdravstene i druge najčešće probleme.  Pored toga, u okviru projekta, 60 patronažnih sestara koje godišnje brinu o 111.000 dece uzrasta do 6 godina, dobiće obuku o najnovijim znanjima u oblasti ranog razvoja koja će im biti  dostupna putem onlajn vodiča, akreditovanih od strane Nacionalnog zdravstvenog saveta.

– Onlajn vodiči za obuku patronažnih sestara biće obogaćeni novim temama iz oblasti ranog razvoja i doprineće povećanju kvaliteta usluga patronažne službe koja predstavlja neposrednu vezu stanovništva sa sistemom zdravstvene zaštite i sa drugim institucijama u lokalnoj zajednici (centri za socijalni rad, vrtići, škole). A uz finansijsku i ekspertsku podršku kretivnog tima Nordeusa, doprinećemo podizanju svesti o značaju razvoja u ranom detinjstvu kroz medijsku kampanju – rekla je Vesna Savić-Đukić, šefica odseka za saradnju sa privatnim sektorom UNICEF-a u Srbiji.

Prepoznatljiva po razvoju mobilnih igara, kompanija Nordeus će podržati digitalizaciju telefonskog savetovališta Halo beba kako bi najnovija svetska saznanja o ranom razvoju deteta bila što dostupnija svim roditeljima i starateljima.

– Mi ćemo pružiti stručnu pomoć i usmerenje u kreiranju mobilne aplikacije za Halo Beba servis, kako bismo omogućili da roditelji dobiju savete i informacije u samo par klikova. Od 2015. godine imamo “baby boom” u Nordeus-u i većina roditelja je koristila servis da bi dobili savete za svoje bebe. Prepoznajemo njegov značaj i želimo da pomognemo da se modernizuje i da ga približmo digitalnoj eri. Težimo da postignemo pozitivne društvene promene u Srbiji sa posebnim fokusom na digitalizaciju, i želimo da u partnerstvu sa UNICEF-om, napravimo aplikaciju koja će pomoći roditeljima da svakom detetu pruže najbolje uslove i prilike za razvoj u ranom detinjstvu – istakao je Branko Milutinović, osnivač i direktor Nordeusa.

Telefonsko savetovalište Halo beba osnovano je 2001. godine uz stručnu pomoć i finansijsku podršku UNICEF-a. Broj telefonskih poziva se od tada do danas povećao sa 60 na do 450 dnevno, a usluge je dobilo više od 1.5 miliona roditelja.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter