1
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

DEGENEK ZA HOTSPORT: Nikad neću zaboraviti Oluju, ali živim dalje – tada smo skoro sve izgubili

Objavljeno: 04.08.18 u 21:50

Ožiljci se vremenom zacele, ali ne nakon ovakvih krvavih pirova kakav je doživeo naš narod u Hrvatskoj 1995. godine.
Danas je ravno 23 godine od etničkog čišćenja nazvanog ‘Oluja’, najvećeg nakon Drugog svetskog rata.

Nikada se ožiljci onih koji su preživeli ‘Oluju’ neće zaceliti. Jedan od njih jeste Miloš Degenek koji je sa svojom porodicom, odnosno u naručju svoje majke pošto nije bilo vremena ni da se zgrabi kolevka, izbegao iz Krajine kao beba od godinu i po dana.

Ne seća se ničega, naravno, ali dobro zna kako je njegova porodica bežala sa kućnog praga samo kako bi sačuvala živu glavu.

– Večeras protiv Voždovca nisam imao nikakav ritual ili bilo šta slično vezano za ovaj 4. avgust i pogrom koji se desio, šta je tu je… Čovek ne može ništa ni da promeni, ni da vrati ili pomeri jer se desilo to što se desilo, tragedija. Znam da ja nikada neću zaboraviti Oluju, ne zaboravljamo ali idemo dalje, živimo. Gledamo u budućnost i pokušavamo da je učinimo što lepšom, rekao je Degenek za HotSport, a potom dodao:

– Stariji iz porodice su mi pričali da je bilo izuzetno teško za sve nas, ovo je jedan tužan dan, 4. avgust 1995. godine nas je sve promenio. Jedan bolan period gde smo skoro sve što smo imali izgubili svi mi koji smo izbegli, zaključio je standardni štoper Crvene zvezde.

U genocidu ‘Oluja’ na prostoru Krajine je 1995. godine stradalo 2.670 Srba, od toga 523 žena i 1.147 muškaraca. Proterano je čak 250.000 ljudi, uništeno 25.000 kuća i 13.000 objekata. Porušeno je do zemlje 181 groblje i čak 920 spomenika uništeno. Porušene su i prodavnice čiji su vlasnici bili Srbi, 352 trgovinske i njih 410 drugih vrsta. Rušeni su i domovi zdravlja, njih 52, 29 muzeja i 78 pravoslavnih crkava.

Brojevi nisu konačni…

0
0

1 Komentara

  1. Baš zbog toga odakle si, želim ti najveće uspehe u Zvezdi! Neka ovaj odličan tekst Petra Lazića, u HotSprtu, bude opomena svim onim Srbima, koji su navijali za reprezentaciju Hrvatske na SP, čija ikona je bio Tompson, koji poziva na obračun sa Srbima i koji slavi Jasenovac, u svojim pesmama!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter