FOTO: HOTSPORT
in ,

NOVI UDAR NA RUSE PRED MONDIJAL: Evo ko vrši doping testove za domaće fudbalere…

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) saopštila je danas da nijedan Rus neće vršiti testiranja na doping na predstojećem Svetskom prvenstvu u Rusiji, posle velikog doping skandala koji potresa tu zemlju od 2015. godine.

– Nijedan Rus neće učestovati u antidoping programu, a svi doping uzorci biće testirani u akreditovanim laboratorijama Svetske antidoping agencije (WADA) van Rusije – navela je FIFA.

FIFA je preduzela sve mere kako bi procedura i isporuka uzoraka bile apsolutno bezbedne.

FIFA je 22. maja saopštila da neće pokrenuti istragu protiv ruskih fudalera koji će se takmičiti na Mondijalu, uprkos istrazi koja se vodi protiv ruskih sportista još od 2015. godine.

FIFA je navela da će svi fudbaleri biti podvrgnuti nenajavljenim doping testiranjima na Svetskom prvenstvu, kao i na svakom drugom takmičenju.

– Sistematski testovi krvi i urina, svi igrači će najmanje jednom biti kontrolisani – navela je FIFA.

U novembru 2015. godine WADA je suspendovala Rusku antidoping agenciju, pošto nije radila u skladu sa pravilima, a zatim su posle ponovljenih testiranja suspendovani brojni ruski sportisti iz raznih medjunarodnih takmičenja. Posebno posle testiranja uzoraka sa Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine i navoda da su čelnici Ruske antidoping agencije po potrebi vršili zamenu uzoraka.

Rusija je od tada obnovila način upravljanja agencijom i dozvoljeno joj je da nastavi kontrole, ali pod medjunarodnim nadzorom.

FIFA će na Mondijalu imati pristup biološkim pasošima fudbalera, koji prate podatke o krvi i otkrivaju eventualno prisustvo nedozvoljenih supstanci.

Poslednji pozitivan doping test na Svetskom prvenstvu dogodio se 1994. godine, kada je slavni Argentinac Dijego Maradona bio pozitivan na stimulant efedrin.

0
0

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Autor: Redakcija

SRBIJA – BOLIVIJA: Ovo već liči na tim koji će istrčati protiv Kostarike (SASTAV)

SVE JE SPREMNO ZA GENERALNU PROBU: Navijači polako pristižu na stadion (FOTO)(VIDEO)