0
Ostali sportovi

FOTO: VS Srbije

VESLANJE: Sedam srpskih aduta za Francusku

Objavljeno: 23.05.18 u 15:05

Najbolji srpski juniori u četvrtak stižu u Gravelin gde će 26. i 27. maja 2018. biti održano Evropsko prvenstvo za juniore.

U subotu i nedelju, 26. i 27. maja 2018, francuski gradić Gravelin biće domaćin Evropskog prvenstva za juniore na kojem će se za odličja i poslednje karte u skifu i dvojcu za Olimpijske igre mladih u Buenos Airesu boriti 165 posada iz 34 zemlje. Boje Srbije na ovom šampionatu braniće sedmorica reprezentativaca koji će veslati u tri čamca. U skifu će nastupiti Marko Torbica, u dvojcu Marko Prodanović i Todor Stanković, a u četvercu Marko Đuranović, Kosta Petković, Pavle Lijeskić i Veljko Matić.

U skifu će se ogledati 25 čamaca, a tri najbolje posade će obezbediti “vizu” za Igre mladih, ne računajući Švajcarsku i Belorusiju koje su se već plasirale za takmičenje u Argentini. Pre odlazak za Francusku trener srpskog skifiste Aleksandar Smiljanić kratko je prokomentarisao.

– Samo učešće na Evropskom prvenstvu za juniore za Torbicu predstavlja ogroman uspeh tim pre što se radi o veslaču sa svega dve godine staža u ovom sportu. Upravo zbog toga iluzorno je u ovom trenutku pričati o nekim njegovim krajnjim dometima. U svakom slučaju u Gravelin odlazi maksimalno spreman, a na licu mesta ćemo videti za koji plasman je to dovoljno. Sve u svemu ako bi kojim slučajem uspeo da obezbedi plasman na Olimpijske igre mladih to bio podvig – kazao je Smiljanić.

Sa svojim trenerom Vladimirom Mojićem dvojac Prodanović, Stanković završne pripreme imao je u Francuskoj gde je u predgrađu Pariza trenirao poslednjih 10-tak dana. iz glavnog grada Francuske njih trojica na poprište šampionata Starog kontinenta za juniore stižu u četvrtak. U dvojcu je prijavljeno 14 posada. Samo najbolji čamac obezbediće svoje mesto za Igre mladih u Buenos Airesu.

U kombinaciju za “vizu” za Argenitnu neće ući Hrvatska i Rumunija koje već imaju obezbeđen plasman za to takmičenje.

– Momci su dobro radili u Francuskoj i spremno dočekuju start šampionata. Trudili smo se da u završnim pripremama pre svega izbegnemo povrede, održimo nivo koji smo imali u Beogradu i da dodatno poradimo na nekim tehničkim detaljima – istakao je Mojić i dodao – Trudimo se da ne budemo previše samouvereni iako se nadamo da imamo kvalitet za finale. Bitno je da takmičenje otvorimo na najbolji način i da pokušamo da se već iz kvalifikacija plasiramo u polufinale. U svakom slučaju jasniju sliku o našim realnim dometima imaćemo posle prve trke. Konkurencija će biti na izuzetnom nivou. Pored svetskih prvaka, braće Lončarića iz Hrvatske, sjajne posade imaju i Rumuni, Italijani, Belorusi…

Četverac Marko Đuranović, Kosta Petković, Pavle Lijeskić, Veljko Matić veslaće u konkurenciji još 14 posada. Završne pripreme naš čamac odradio je na Srebrnom jezeru pod dirigentskom palicom trenera Aleksandra Ivkovića.

– Četverac je relativno nova i mlada posada jer u ovom sastavu trenira manje od mesec dana, a čine je i dvojca mlađih juniora. Momci su odlično radili na treninzima i spremno dočekuju početak šampionata. Ukoliko uspeju da izveslaju ono što su pokazivali na treninzima imaće šansu da se nađu u finalu, a posle bi sve bilo moguće. Prijavljen je veliki broj četveraca, a mislim da po kvalitetu niko posebno ne odskače. Ipak, učestovaće zemlje sa tradicionalno jakim sastavima u ovoj konkurenciji kao što su Grčka, Rumunija, Italija… Međutim, svi će, poput nas, imati u ekipama i mlađe juniore koji se prvi put nalaze na velikoj sceni – rekao je Ivković.

Žreb kvalifikacionih grupa na Evropskom prvenstvu za juniore biće održan u petak od 17 časova. Dan kasnije, od 9,55 č, počinju kvalifikacije. Istog dana u popodnevnim časovima na programu će biti trke repesaža. U nedelju, 27. maja, veslaju se polufinala i finala.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter