2
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

NOVINА U SUPERLIGI: Ovako će naredne sezone izgledati sistem takmičenja, PLS ‘kao Čempionšip’

Objavljeno: 14.05.18 u 20:52

Poslednje dve sezone dosta se polemisalo o aktuelnom sistemu takmičenja u fudbalskoj Superligi Srbije, da li je on pravedan ili ne. Ono što je sigurno doneo je više uzbuđenja u odnosu na ranije godine.

Neko smatra da podela bodova jednostavno nije pravedna i da bi je trebalo ukinuti, dok drugi pak misle da ovakav sistem takmičenja uz podelu na plej-of i plej-aut donosi više uzbuđenja.

Za razliku od prethodne sezone ove godine nemamo uzbudljivu završnicu šampionske trke, ali je zato bitka za Evropu ali i za opstanak u ligi izuzetno interesantna.

Možda je ovo i uticalo na čelnike FSS da i ubuduće zadrže sadašnji sistem takmičenja, doduše uz neke minimalne izmene.

Predsednik Superlige Srbije, Dragomir Lazović, je na današnjem okupljanju povodom izbora najboljih pojedinaca sezone u domaćem šampionatu oktrio kako će od naredne sezone izgledati sistem takmičenja u Srbiji.

Naime kao i ove sezone prvenstvo će brojati 16 timova, koji će u zavisnosti od plasmana nakon 30. odigranih kola biti podeljeni u dve grupe. Dakle one koji će igrati pel-of, odnosno plej-aut.

Takođe, na snazi će ostati i podela bodova nakon prvog dela šampionata, a jedina novina vezana je za takmičenje u pelj-autu. Tu će dve ekipe i dalje direktno ispadati iz elite, dok će šestoplasirani na mini tabeli igrati baraž za opstanak sa pobednikom plej-ofa u Prvol ligi Srbije.

Naime, sledeće godine će iz drugog ranga takmičenja u Superligu direktan plasman obezbediti dve prvoplasirane ekipe, dok će timovi od trećeg do šestog mesta igrati baraž sličan onom u engleskom Čempionšipu. Dakle treći sa šestim i četvrti sa petim, dok će se pobednici ovih susreta zatim sastati u finalu.

Pobednik finala zatim će igrati sa šestoplasiranim na mini tabeli plej-ofa Superlige i bolji iz ovog susreta obezbediće nastup u elitnom rangu srpskog fudbala.

Sa izbora za tim godine: Darko Noveski

0
0

2 Komentara

  1. Opet ja sa istim predlogom,nadam se da ce neko ovo razmotriti.
    Dakle,posle 30 odigranih kola bodovi bi se racunali SAMO medjusobno osvojeni od 1-8 mesta,kao i od 9-16.mesta za plej aut.Nema nikakve podele,jer bi se racunali samo bodovi sa najjacima u vrhu,i najslabijima u dnu tabele.Sampion bi bio najkvalitetniji,a ligu bi naoustio najslabiji.Pa ako se i tada unapred zna ko kome daje bodove,onda raspustiti sve,ukinuti im drzavne pare i svesti na amaterski nivo.A ako i do toga dodje,bar bismo videli ko zaista voli koji klub.

    0
    0
    Odgovori
  2. Podela nodova je jedna ne regulatnoat….kaznjavati one koji su osvojili vodove a sansu davatinonima koji to nisu je sistem koji smeta….Baraz je OK alimpodela
    Bodova je cista glupost

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter