1
Extreme

HOTSPORT PREDSTAVLJA: Svetsko, a naše – sport na vodi pravi ozbiljnu pomamu u svetu uz Srpkinju koja je ‘ukrotila talase’ (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 07.05.18 u 20:49

Džet surf, ne zvuči vam poznato?

Nešto što će tek doći u Srbiju a već je popularno širom Evrope jeste džet surf, vodeni moto sport veštine i umeća kontrolisanja dasaka koje dostižu velike brzine.

Tehnika, voda i veština – tri stvari bez koje ćete u ovom sportu teško uspeti.

Idemo redom, tehnika je kao i u većini savremenih sportova ekvivalent za novac. Kako su vozačima u Formuli 1 potrebni skupoceni bolidi, tako i surferima daske, ali ne one obične već vejk bord daske u kojima su integrisani motori za dostizanje velikih brzina, većih od skutera na vodi, ali i prosečnih skutera na suvom.

Koliko lepo izdgleda manevrisanje daskom na vodi, toliko je i opasno jer se dostiže i brzina od 60 kilometara na čas gde se prilikom pada mogu desiti velike povrede, tako da se dosta značaja pridaje zaštiti. Svaki učesnik džet surf takmičenja nosi punu opremu sa štitnicima uz moto kros kacigu sa vizirima.

Voda i veština, nešto posebno teško kada je reč o džet surfu. Daske koje se koriste su tonuće, tako da je prilikom starta neophodno ležati na istoj. Daska pluta na vodi i pod težinom čoveka tone, a tek prilikom glisiranja se učesnik podigne u klečeći, a onda i stajaći stav.

Poenta ovog sporta nije samo surfovanje po vodi, već brzina i manevar u skijanju oko planski postavljenih bova koje prave trasu takmičarima. Takođe, postoje zadaci koje treba ispuniti, a bovama su obeležene tačke, kao i finiš. Većina staza širom sveta rađene su po uzoru na trening centar u češkom Brnu.

 

Jetsurf Israel

A post shared by Miona (@ona.miona) on

Češka je i kolevka ovog sporta, zemlja koja ima najuspešnije takmičare i u ženskoj i u muškoj konkurenciji. Ljudi iz te zemlje su zaslužni što je džet surf registrovan kao zaseban sport, a dasku, glavno oruđe džet surfa, konstruisao je Čeh Martin Sula. Najčešće se koriste Suline daske, dok postoje i one iz Španije i još nekoliko zemalja koje za razliku od čeških koriste baterije i dosta su slabije od onih originalnih, kao i rogobatnije.

Ali kakav bi to sport bio, da u njemu ne postoji osoba sa naših prostora kojom možemo da se ponosimo. Miona Badžević Anđelković je trenutno jedina osoba iz Srbije koja je prošla obuku na džet surf akademiji u Češkoj i bila deo velike turneje na kojoj je bila jedini ženski test vozač.

Miona je bila deo i Monako bout šoua gde su predstavljane daske najpoznatijih proizvođača na planeti i odabrana je kao neko ko je kompetentan da prvi oproba najnovije modele i testira ih pre svojih koleginica. Snimci sa tog prestižnog događaja nalaze se i na Jetsurfing Nation jutjub kanalu koji radi na afirmaciji džet surfa u svetu.


(Izvor: YouTube/JetSurfing Nation)

Kada je o Mioni Badžević Anđelković reč, ona je sasvim slučajno došla na posebno mesto koje zauzima u ovom sportu. Očigledno da je ovaj sudbinski put bio pravi, pošto se ispostavilo da se u džet surfu snašla odlično nakon što je ranije surfovala na dasci za jedrenje na vetru i vejk bordu. Ona je i napravila jedan istorijski uspeh gde je slavila na trci u Španiji uprkos što je u konkurenciji sa njom bilo i muških takmičara. Iako je postoje kategorije u džet surfu, muška i ženska, naša Miona je bila jedina takmičerka na događaju te je morala da se nadmeće sa jačim polom.

Džet surf je u poslednjih nekoliko godina doživeo ekspanziju u svetu, pogotovo Evropi, tako da ne bi čudilo da ovaj zanimljiv i dinamičan sport zainteresuje i publiku u našoj zemlji.

0
1

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter