0
Atletika

FOTO: STARSPORT

SKANDAL: Evropska atletska federacija izbrisala Beogradski maraton

Objavljeno: 22.04.18 u 23:52

Beogradski maraton izgubio je sav svoj sjaj i kredibilitet, a pitanje je šta će biti u budućnosti sa ovom veoma popularnom manifestacijom kod nas.

Kako javlja ‘Blic’, Svetska atletska federacija više ne priznaje Beogradski maraton. Razlog tome su dugovanja i neisplaćen novac takmičarima prethodnih godina. Nijedan pobednik sa poslednjeg takmičenja održanog u subotu neće dobiti nagradu, a strani atletičari su zaobišli našu prestonicu, što ranije nije bio slučaj.

Svu odgovornost snosi Dejan Nikolić, direktor i suvlasnik Beogradskog maratona, što ovo nekada prestižno takmičenje nije više u rangu svetskih i što se izgubio ugled, uticaj i kvalitet. Slobodan Branković i on su dobili tri pisma od 2016. godine od strane IAAF.

Prvo upozorenje stiglo je još 12. septembra 2016. sa porukom da je već tada narušen integritet i kvalitet Beogradskog maratona posle sve češćih žalbi, sa akcentom da takmičarima nisu isplaćivane nagrade prethodnih godina. Još tada je najavljeno da će sertifikat Beogradskom maratonu biti oduzet ako nagrada ne budu isplaćene.

Drugo upozorenje iz Lozane, u koje je „Blic“ takođe imao uvid, poslato je na adresu Dejana Nikolića 19. januara 2017, sa podsećanje na prethodni dopis. Tada je apostrofirano kako će Beogradski maraton biti izuzet iz kalendara Evropske aletske federacije, jer više ne ispunjava najviše standarde organizacije koji su neophodni.

Treće i poslednje pismo iz IAAF stiglo je 3. aprila ove godine i njime je potvrđeno, u skladu sa prethodnim upozorenjima, kako nagrade i dalje nisu isplaćene. Zbog toga je ponovo naglašeno kako Beogradski maraton sada više nije deo evropske atletske porodice.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter