0
Košarka

GREG POPOVIĆ: Kada sam prvi put gledao jugoslovenski tim sa Divcem i Paspaljem, osećao sam se kao dete u prodavnici slatkiša

Objavljeno: 28.03.18 u 20:17

Trener San Antonio Sparsa i jedan od najboljih stručnjaka NBA lige, je u razgovoru za grčku „Gazetu“ izneo svoje mišljenje o evropskoj košarci.

Popularni „ludi Srbin“ poznat je po tome šti voli da sarađuje sa inostranim košarkašima, te u su godinama unazad u njegovoj ekipi prisutni brojni evropski i južnoamerički igrači, koji neretko imaju vodeće uloge u timu.

Popović se u razgovoru za grčku „Gazetu“ prisetio svojih trenerskih početaka, kao i prvog susreta sa nadolazećom plejadom evropskih asova, koji su polako počeli da strancima krče put u najjaloj košarkaškoj ligi sveta.

-U svetu ima mnogo dobrih igrača. Osamdesetih sam to shvatio vrlo brzo. Bio sam na Evropskom prvenstvu, mislim da je to bilo u Kelnu 1988. Tada sam bio pomoćni trener, a od glavnih trenera NBA ekipa bio je prisutan samo Don Nelson. Nije bilo nikoga više-, rekao je Popović, koji je istakao da je dolazak stranaca obogatio NBA ligu.

-Odlazio sam na utakmice, gledao sam ruski tim, ustvari tada Sovjetski Savez, pa jugoslovenski tim u kome su igrali Vlade, Rađa, Kukoč, Paspalj i svi ostali momci. Osećao sam se kao dete u prodavnici slatkiša. Pitao sam se gde igraju ti momci, zašto nisu u NBA? Kada smo konačno počeli da dovodimo igrače iz drugih zemalja, postalo je jasno da oni obogaćuju igru. Njihova znanja i iskustva, stečena u zemljama gde se košarka voli isto kao u SAD, zaokružila su i obogatila ovdašnju priču. Postali smo bolja familija i dobili više tema za razgovor- prisetio se Popovć, koji se zatim osvrnuo i na Olipijske igre u Atini, gde je bio pomoćnik Majku Kšiševskom u timu SAD.

-Kad sam 2004. bio asistent, Argentina je osvojila zlato. Manu Đinobili nas je rasturio, a bio je igrač Spursa. Iskusio sam to i ne želim da mi se ikad ponovi-, rekao je Popović.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter