0
Ostali sportovi

FOTO: RSS

SLOVACI SE OGLASILI NAKON RUKOMETNE BURE: Potpuno razumemo Srbe, EHF napravio niz grešaka i neprihvatljivih koraka!

Objavljeno: 27.03.18 u 14:50

Prethodne nedelje podiglo se mnogo prašine oko kvalifikacionog turnira za Svetsko rukometno prvenstvo u konkurenciji juniorki, a čini se da je sve moglo da prođe potpuno drugačije samo da su čelnici Evropske rukometne federacije celoj stvari pristupili odgovornije.

Tome svedoče i reči predednika Rukometnog saveza Slovačke Jaroslav Holeša (SZH), koji je otkrio da je njegova zemlja bila spremna da preuzme organizaciju turnira koji je trebao da bude odigran u Kragujevcu, ali je zatim otkazan odlukom Vlade Republike Srbije iz bezbednosnih razloga.

-Moram da priznam da je razvoj situacije od četvrtka do subote bio prilično intenzivan, a pritom je sportska strana turnira bila u drugom planu. Za nas je najbitnije da je, kada je već otkazano nadmetanje, naša reprezentacija bezbedno stigla kući-, rekao je Holeša za sajt SZH-a.

On je istakao da je cela situacija bila vrlo neprijatna, te da se kod ekspedicije Slovačke stvorio određeni strah.

-Imali smo tada priličnu zabrinutost, jer smo do tog momenta jedino znali da je turnir prebačen (iz Kragujevca u Kovilovo), te da navijači neće moći da prisustvuju. Ali, sve više informacija je počelo da se pojavljuje, putevi ka mestu održavanja susreta su postali hermetički zatvoreni, hotel i dvorana su bili okruženi stotinama policajaca u punoj opremi, išli su hodnicima hotela sa policijskim psima. Naravno, počeli su da se oglašavaju i roditelji naših igračica, zabrinutost je počela da raste. Odmah smo kontaktirali našu ambasadu u Beogradu, koja je pratila situaciju i komunicirala sa bezbednosnim snagama. Uverili su nas da je sve u redu, ali otresti se straha baš i nije lako-, kaže prvi čovek slovačkog rukometa.

Holeša ipak smatra da je najveći krivac celoj situaciji upravo EHF, koji je olako pristupio celoj situaciji.

-EHF je napravio mnogo grešaka i značajno potcenio čitavu situaciju… Bilo je tu neprihvatljivih koraka, od odluke da nijedan tim ne može da koristi svoju zastavu i himnu, preko odbijanja da se promeni mesto odigravanja, do toga da se bezbednosne informacije nisu prosleđivale nama, učesnicima-, ističe predsednik SZH-a i dodaje:

-Mi smo poslednjih meseci bili u stalnoj komunikaciji sa EHF-om, svakodnevnoj. Prvi problem je nastao kada su nam rekli da će se igrati bez državnih obeležja, čemu smo se snažno protivili. Predstavljamo Slovačku i imamo pravo da igramo pod našom zastavom, uz našu himnu, a pritom je ta odluka i protivna pravilima samog EHF-a. Naravno, imali smo potpuno razumevanje za srpsku situaciju i zato smo i predložili da se turnir premesti kod nas, u Slovačku. Svesni smo da je Kosovo primljeno kao punopravni član EHF-a i IHF-a, svesni smo i odnosa sa Srbijom, pa je bilo logično razmišljati da se te dve selekcije razdvoje prilikom žreba, poput prethodnih slučajeva sa Grcima i Makedoncima. Ali, taj voz je prošao… U svakom slučaju, mi smo ponudili da se turnir igra kod nas, obezbedili smo hotel za sva četiri tima, obezbedili dvoranu, ma, sve u skladu sa propisima EHF-a. U januaru smo poslali taj predlog evropskoj kući rukometa i – nikada nismo dobili odgovor-, rekao je predsednik Rukometnog saveza Slovačke Jaroslav Holeša.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter