Dan nakon što je objavljen video snimak na kom nepoznati počinioci sa trofeja namenjenog pobedniku Kupa Radivoja Koraća skidaju pločice sa imenom Crvene zvezde, posle čega je usledila burna reakcija crveno-belih u vidu saopštenja, oglasio se košarkaški savez Srbije.

Interesantno je da su čelnici KSS više pažnje posvetili saopštenju Crvene zvezde, nego samom činu zbog kog je ono usledilo, pa je tako, ako izuzmemo početnu rečenicu u kojoj je “oštro osuđena svaka vrsta vandalizma”, u nastavku saopštenja dominantan utisak da je želja čelnika naše kuće košarke da skinu odgovornost sa sebe, da bi u drugom delu usledila reakcija na jučerašnju najavu sa Malog kalemegdana da će “pehar namenjen šampionu Srbije zadržati u svojim vitrinama“.


Saopštenje bez izmena i u celosti možete pročitati ovde:

Košarkaški savez Srbije je iznenađen skrnavljenjem trofeja Kupa Radivoja Koraća i oštro osuđuje svaku vrstu vandalizma i nepoštovanje tradicije i imena legendarnog Radivoja Koraća.

KSS nema apsolutno nikakve veze sa tim činom i nećemo dozvoliti da taj sraman gest pojedinaca baci senku na sjajnu organizaciju završnog turnira Kupa Radivoja Koraća, jednu od najboljih do sada, gde nije bilo ni jednog sukoba navijača i ni jedna baklja nije pala na teren…

Košarkaški savez Srbije nije Ministarstvo unutrašnjih poslova niti je nadležan da vodi istragu, a podržaće svaku inicijativu nadležnih organa u tom smeru.

Činjenica je da su Predrag Danilović i Dejan Tomašević bivši igrači Partizana, ali je takođe činjenica i da je Danilović predsednik KSS, a Tomašević generalni sekretar KSS. Stavljanje predsednika i generalnog sekretara KSS u kontekst pripadnika jednog kluba je apsolutno neprihvatljivo za Košarkaški savez Srbije kao krovne organizacije koja štiti interese svih klubova.

Košarkaški savez Srbije ne smatra svojim porazom to što je ove godine trofej osvojio Partizan, kao što je prethodnih godina trofej bio u rukama Crvene zvezde, Mega Leksa, FMP…

Prelazni pehar namenjen šampionu Srbije neće ostati u vlasništvu bilo kog kluba i biće uručen klubu koji ga zasluži i osvoji na terenu…”