0
Ostali sportovi

NOVI PROBLEM: Organizatori Igara u dilemi da li da severnokorejskim sportistima daju Samsung telefone

Objavljeno: 07.02.18 u 13:59

Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu suočili su se velikim pitanjem: da li da daju severnokorejskim sportistima Samsungove „Galaxy Note 8“ pametne telefone.

Partner Igara Samsung donirao je oko 4.000 ovih telefona za sportiste i zvaničnike kako bio mogli da zabeleže svaki trenutak i podele ga sa svetom.

Organizatori Igara su medjutim u muci zbog dileme da li bi davanjem telefona, koji koštaju najmanje 1.000 dolara, prekršili sankcije uvedene Severnoj Koreji zbog nuklearnog programa. Takođe je nejasno da li bi telefoni uopšte radili u mrežama u Severnoj Koreji, navodi Asošejted pres.

Isti problem važi i za sportiste iz Irana, ali je u slučaju Severne Koreje pitanje dodatno osetljivo zbog nastojanja Seula da pošalje poruku zajedništva.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je posavetovao organizatore da severnokorejski sportisti mogu koristiti telefone tokom Igara, ali da ih moraju vratiti pre povratka u svoju zemlju.

Ali i posle preporuke MOK-a Organizacioni komitet Igara u Pjongčangu nije siguran šta da radi.

Portparol Igara rekao je da bi „neko trebalo da donese jasnu odluku, ali nema nikoga ko to može“.

– Tako da nismo dali telefone (Severnokorejcima) i ne možemo dati telefone dok ne dobijemo potvrdu da to nije kršenje sankcija UN, dodao je on.

Sportisti iz Irana takodje neće dobiti telefone zbog sankcija, naveo je komitet. Ostali olimpijci će dobiti Samsungove telefone po dolasku u Olimpijsko selo.

Pitanje telefona je jedna od teškoća koje Južna Koreja pokušava da reši dok nastoji da pruži dobrodšlicu severnim susedima kao poruku mira.

Kako bi omogućila dolazak severnokorejskih umetnika morem, Vlada Južne Koreje je suspendovala sankcije Pjongjangu koje zabranjuju ulazak severnokorejskih plovila u vode te zemlje.

Danas je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje saopštilo da razmatra zahtev Pjongjanga da obezbedi gorivo za trajekt kojim je doputovalo više od 100 umetnika koji će nastupiti na Olimpijskim igrama. O tome će se konsultovati sa SAD i drugim zemljama kako bi se utvrdilo da to neće biti kršenje sankcija.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter