3
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT ANALIZA: Nekada su stranci ‘bežali’ iz Zvezde, a sada ne mogu da ih ‘oteraju’

Objavljeno: 25.01.18 u 00:10

Vremena se menjaju, a najbolji primer za to je fudbal, to jest fudbalski klub Crvena zvezda koji se ove zime našao u neočekivanom problemu.

Sećate li se Alehandra Segunda Kastilja, Blaga Georgieva. Kadua Mendeša ili Evandra, stranaca koji su ostavili kakvog takvog traga u klubu iz ‘Ljutice Bogdana’, ali su već posle godinu ili dve odlazili glavom bez obzira, ne pitajući da li je sledeća stanica Velika Britanija ili Moldavija.

Ruku na srce u to vreme je u Zvezdi vladalo rasulo zbog velikih dugova koji su i sada tu, ali se danas lakše diše i plate su redovnije. Stranci su tada zbog neplaćanja obaveza bežali glavom bez obzira, pa se sećamo ucena Alehandra Segunda Kastilja kog su Delije želele doživotno da vide na Marakani. Recimo, Evandro je izmislio da želi da prestane da se bavi fudbalom, pa kada je dobio slobodne papire, uzbrzo se obreo u Eštorili, potom Portu, a danas je u Čempionšipu i Halu.

FOTO: STARSPORT

Vremena su se sad promenila, Crvena zvezda nije klub na izdisaju, učesnik je prolećnog dela Lige Evrope, ali problemi za upravu su sada možda i gori, ako ne i isti. Crvena zvezda trenutno u prvom timu ima pet stranaca, a to su Gelor Kanga, Ričmond Boaći, Mičel Donald, Muhamed Ben i Damjan Le Talek. Trojica od njih pet mogli bi da naprave veliki porblem upravi crveno-belih.

Naime, glava čelnike Crvene zvezde ne boli od Ričmonda Boaćija, napadača iz Gane koji ima validan ugovor sa crveno-belima do juna 2019. godine, a već sada na stolu unosne ponude iz inostranstva. Ista je situacija sa Muhamedom Benom koji je tek stigao iz Pireja, ali…

FOTO: STARSPORT

Problem su Damjan Le Talek, Gleor Kanga i Mičel Donald. Naime, ova trojica igrača ne nameravaju da napuste Crvenu zvezdu, naravno to navijače ne bi trebalo da brine već da radjuje, samo da je situacija malo drugačija. Da ovim momcima, koji su odradili više nego pošteno svoj deo posla u crveno-belom dresu, ne ističu ugovori u junu. To znači da će za manje od šest meseci moći kao slobodni agenti da napuste Beograd, da Crvena zvezda ostane bez važnih igrača, a pri tome ne zaradi ni dinara.

Ponude inostranih klubova već stoje na stolu u kancelariji generalnog direktora Zvezdana Terzića. Ali, pomenuti trio ni da čuje. Donald odbija da ode u Dinamo iz Moskve, Le Taleku ne prija Truska, dok Kanga od Čeha traži 200 hiljada evre više ili ne mrda nikud. Ujedno, tri sjajna igrača ne žele ni da produže svoju vernost klubu, već čekaju slobodu u junu da odaberu ono što se njima najviše sviđa.

To dovodi do mnogih problema, finansijski aspekat je manje biti, ne i nezameriv, jer Crvena zvezda od svoja možda i tri ključna igrača neće zaraditi ni dinara. Navijačima sadisfakcija može da bude to da su bar odradili vrhunski svoj posao i tako se odužili klubu.

Ipak, najveći problem je za trenera Vladana Milojevića. Naime, ako tri pomenuta igrača do kraja jaunara ne napuste Beograd za određeno obeštećenje, neće moći da se dovedu ni pojačanja. To znači da bi Damjan Le Talek, Mičel Donald i Gelor Kanga morali da budu udarne igle tima i u nastavku prvenstva, što po kvalitetu nije loše, ali u junu kada krenu pripreme za novu sezonu i ako se osovji titula Ligu šampiona, Crvena zvezda će krenuti bez tri veoma važna igrača, možda i četiri ako se doda Slavoljub Srnić (mada ima najava u oba pravca, da će biti uskoro prodat, ali i da će produžiti ugovor) kome takođe ističe ugovor.

FOTO: STARSPORT

To znači da će Crvena zvezda morati da popuni četiri ‘rupe’ na terenu, to možda i nije težak poduhvat, jer će tržište u junu biti veće, ali da li će biti vremena da Vladan Milojević do najvažnijih utakmica složi sve kockice. Ove jeste, ali sa igračima koji su manje-više bili tu skoro dve godine.

0
0

3 Komentara

  1. Biklo bi sjajno da ova priča ima veze sa istinom. Sve te fudbalere niko neće i nemaju oni gdje da idu inače bi otišli trčeči. Niko njih neće da kupi, a to što Terzić svakodnevno spinuje o navodnom ogromnom interesovanju za Zvezdine strance je priča za malu djecu. Uostalom zašto bi išli kada su za igranje namještenih utakmica i sa pola snage u Super ligi Srbije skupo plaćeni, a ionako su na ljeto slobodni i mogu da rade šta hoće.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter