3
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: STARSPORT

NEKARAKTERISTIČNO ZA CRNO-BELE: Promenada stranaca koju istorija Partizana ne pamti (FOTO)

Objavljeno: 17.01.18 u 19:57

Sezona 2017/18 će, što se tiče košarkaške sekcije Partizana, ostati upamćena po tome što je kroz klub prodefilovao rekordan broj stranaca, od kojih su čak petorica napustila tim pre ili u toku takmičarske godine.

Košarkaški klub Partizan oduvek je važnio za tim koji se uglavnom oslanjao na perspektivne domaće igrače, kojima je dodavan jedan ili maksimalno dvojica stranaca, koji su vrlo pažljivo skautirani i birani.

Najivači sa nešto dužim stažom sećaju se vremena kada su i dva stranca u timu predstavljala pravo čudo, sezona u kojima su Blejk Step, Fred Haus, Milton Palasio, Stefon Lazme bili jedini stranci u njihovom klubu (ukoliko se ne računaju igrači iz bivših jugoslovenskih republika).

Ipak, vremenom je Partizan zbog sovje košarkaške filozofije postao primamljiv klub za veliki broj mladih stranih košarkaša, koji su na Partizan gledali kao svojevrsnu košarkašku akademiju, pa se dešavalo da beograski tim skorijoj prošlosti ima i po četiri stranaca u jednoj sezoni ( Vesterman, Lovernj koji je zamenio Gordona, Bertans). Treba reći da su među pobrojani igračima svim sem Drua Gordona  od momenta kada su došli u klub, odradili bar dve sezone u njemu.

Međutim, nikad u istoriji najtrofejnijeg srpskog košarkaškog kluba nije se desilo da kroz klub prodefiluje osam stranaca u jednoj sezoni, kako je to slučaj ove godine.

Istina, neki od njih poput Džejmsa Skina i Ijana Bejkera nisu stigli ni da debituju za tim iz Humske, uprkos tome što su sa njima potpisani ugovori.

Džejmiju Skinu, igraču koji je trebao da bude prvi izbor Miroslava Nikolića na poziciji centra, prelazak u Partizan se izjalovio na lekarskim pregledima, gde su mu ustanovljen povišen krvni pritisak.

Nijšta više sreće nije imao ni plejmejker Ijan Bejker, koji je čak počeo pripreme za sezonu sa crno-belima, tokom kojih je doživeo težu povredu. Nekadašnji student univerziteta Nju Meksiko je na jednom od treninga doživeo povredu pokolenice, koja je zahtevala dužu pauzu, pa je Partizan nakon dosta razmišljanja odlučio da ne čeka njegov oporavak, već raskine ugovor sa američkim organizatorom igre.

Pre pomenute dvojice košarkaša u klub je stigao Australijanac Tomas Vilson, koji je odradio celokupne pripreme sa klubom, ali na kraju ipak nije zadovolji pa se vratio u domovinu. Nekadašnjem pulenu Lerija Brauna zamerano je na fizičkoj konstituciji, koja u ovom trenutku nije za seniorsku košraku. U jednom trenutku govorilo se da bi mladi bek mogao da ostane u Beogradu, ali na pozajmici u ekipi Dinamika. Ipak do toga nije došlo.

Umesto pomenutih Skina i Bejkera, koji su prvobitno bili projektovani kao prvi izbori kada su stranci u pitanju, u Partizan su stigla dva plejmejkera i to Najdžel Vilijams-Gos i Patrik Miler. Tu su crno-beli napravili odličan izbor, pošto su se ova dvojica vrlo brzo nametnuli kao vodeći igrači tima Miroslava Nikolića.

FOTO: STARSPORT

Vilijams-Gos je u Beograd stigao kao igrač sa sjajnom koledž reputacijom, pošto je u svojoj poslednjoj sezoni na univerzitetu Gonzaga odveo svoj tim do velikog finala NCCA turnira, u kome su pretrpeli tesan poraz od Severne Karoline. Takođe, bio je član i juniorske reprezentacije SAD, koja je 2013. godine preko Srbije došla do zlata na Svetskom prvenstvu u Pragu.

Nakon uspešne koledž karijere Vijijams-Gos je na prethodnom draftu izabran kao 55. pik od strane Jute Džez, ali je odlučio da seniorsku karijeru počne da gradi iz Evrope gde je potpisao za Partizan. Sada je jasno da su i klub i on napravili pravi izbor, pošto se mladi Amerikanac od starta nametnuo kao pravi vođa tima.

Što se tiče Patrika Milera, igrača koji je već imao određenog iskustva iz Evrope, epizoda u Srbiji je takođe dobro počela, pošto je dugo bio i najbolji strelac crno-belih. Međutim kako je sezona odmicala njegova forma je polako opadala. Plejmejker je sve više počeo da pravi određene greške koja su jasno ukazivale da glavom nije baš sasvim u klubu, a kada se u medijima pojavila informacija da je na pragu potpisa za truski Gancijatep, postalo je i jasno zašto.

Na kraju je Miler uz obeštećenje od 100. 000 dolara prodat turskom klubu, pošto je novi trener Nenad Čanak procenio da je timu neophodan organizator igre nešto drugačijih karakteristika, koji će se bolje uklopiti u tandemu sa Vilijams-Gosom. On je došao kasnije u liku Kvamea Vona.

Ipak, pre nego što pređemo na najnovije akvizivije Partizana, vratićemo se na još jednog igrača koji je u beogradski tim došao sa epitetom velikog pojačanja, ali je na kraju neslavno okončao boravak u Srbiji.

 Reč je naravno o Samardu Semjuelsu, igraču bogatog evropskog ali i određenog NBA iskustva, kojeg su „glava“ i temperament brzo odstranili iz kluba. Nakon sjajnog debija u „Draženovom domu“ u pobedi protiv Cibone, usledilo je konflikt temperamentnog centra sa trenerom Nikolićem, koji je došao posle poraza večitom derbiju. Na kraju se sve završilo prekidom saradnje.

FOTO: STARSPORT

Konačno dolazimo do najnovijih akvizicija crno-belih, a reč je o kombo-beku Kvameu Vonu kojeg smo pominjali nešto ranije, kao i o Bondžiju Siju, krilnom košarkašu, koji je danas potpisao ugovor sa srpskim timom.

Zajedničko za ovu dvojicu igrača, pored toga da su obojica nedavno nastupala u Grčkoj (Von u Arisu, Si u AEK-u), jeste da im je igra u defanzivi jača strana, a to je ono što je Partizanu u ovom trenutku neophodno.

Njih dvojica su u smiraj prelaznog roka u ABA ligi pojačali ekipu Nenada Čanka, koji smatra da su oni taj deo koji nedostaje njegovoj ekipi da se domogne plej-ofa. Tako su crno-beli zaokružili svoj sastav, u kome je broj stranaca, tokom ove sezone, dostigao brojku osam.

Naravno od tih osam u klubu su trenutno pod ugovorom svega trojica (Vilijams-Gos, Von i Si), ali ne pamti se da je kroz svoju dugu i bogatu košarkašku istoriju Partizan ovoliko rotirao i menjao strance, kao što je to slučaj ove sezone.

0
0

3 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter