0
Ostali sportovi

PUTIN: Politička odluka, Rusija će dozvoliti olimpijcima da učestvuju na ZOI

Objavljeno: 06.12.17 u 18:29

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će njegova vlada dozvoliti ruskim sportistima da učestvuju kao neutralni takmičari na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, u Južnoj Koreji.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) suspendovao je juče Rusiju sa predstojećih Igara u Pjongčangu posle dokaza o sistemskom dopingu na Igrama u Sočiju 2014. godine. MOK namerava da pozove takmičare iz Rusije u individualnim sportovima da učestvuju pod olimpijskom zastavom, navodi Asošiejted pres.

U odluci objavljenoj svega 66 dana pre početka ZOI, MOK je naveo da je Olimpijski komitet Rusije suspendovan, ali da će Rusi na Igrama moći da se takmiče u individualnim sportovima kao neutralni takmičari, pod nazivom ‘Olimpijci iz Rusije’, bez državne zastave i himne.

Putin je u televizijskom obraćanju, posle objave da će se ponovo kandidovati za predsednika Rusije, naveo da ruske vlasti ‘bez ikakve sumnje neće proglasiti bilo koji oblik blokade’ učešća ruskih sportista.

– Nećemo blokirati učešće naših olimpijaca, ako bilo ko od njih želi da se takmiči kao pojedinac. Oni se za ta takmičenja pripremaju tokom cele karijere i za njih je to veoma važno – rekao je Putin.

On je dodao da Rusija i dalje ne prihvata optužbe da je organizovala sistem dopingovanja tokom ZOI u Sočiju i nazvao odluku MOK nepoštenom ‘kolektivnom kaznom’.

Putin je kazao da nema nikakve sumnje da je ta odluka politički motivisana, preneo je ‘Frans pres’.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter