0
Evropske lige

SITUACIJA SA EVROM IZ KORENA MOŽE DA PROMENI UEFA: Posledice može da oseti i Srbija (FOTO)

Objavljeno: 03.11.17 u 23:52

Patris Evra je isključenjem zbog udaranja navijača pre početka utakmice između njegovog Olimpika i Vitorije Gimaraeš u Portugalu naterao navijače širom sveta da francuskom beku pruže podršku.

Iako se svi mahom slažu u oceni da je Evrina reakcija preterana i da nesumnjivo zaslužuje kaznu zbog udaranja navijača, broj ljubitelja fudbala koji nekadašnjem saigraču Nemanje Vidića u dresu Mančester Junajteda pružaju podršku iz sata u sat je sve veći:

 

Dok su neki iskoristili priliku da se našale:

Trenutno internetom kruže dve informacije. Prema jednoj, Olimpik je raskinuo ugovor sa Evrom. Prema drugoj – i verovatnijoj – Evra je samo suspendovan, i tek nakon saslušanja će biti poznato šta čeka iskusnog Francuza.

Jedno je sigurno, UEFA se nalazi pred izuzetno delikatnim zadatkom. 

Sa jedne strane, zadatak ove organizacije, kao krovne kada je u pitanju evropski fudbal, jeste da navijačima omogući da uživaju u fudbalskoj predstavi.

No, sa druge – dokle idu navijačke slobode? Jer, Evra je po ko zna koji put, prema informacijama koje su procurele posle utakmice, doživeo uvrede na rasnoj osnovi, i to, što je najgore, od osobe koja se predstavlja kao navijač Olimpika. Čini se da mnogi ne razumeju da određena sloboda, poput one o govoru na koju se mnogi pozivaju, ujedno znači i veliku odgovornost, pa dopuštaju da ih ponese atmosfera. A kako je upravo UEFA, koja veliku energiju ulaže da sebe predstavi kao organizaciju koja se bori protiv rasizma, propustila da reaguje, teško je verovati da će im se ista greška ponoviti i po izricanju (izvesno) višemesečne suspenzije beka francuskog tima.

To bi veoma lako moglo da znači da će kazne u slučaju pojave bilo kakve vrste nagoveštaja rasizma od strane UEFA biti poprilično rigorozne. Kako su navijači u Srbiji pod lupom UEFA, koja koristi i najmanju moguću priliku da „trenira strogoću“, nije teško pretpostaviti da bi Crvena zvezda ili Partizan, u slučaju bilo kakvog ispada na predstojećim mečevima koji bi trebalo da budu odigrani u Ligi Evrope, snosili teže posledice nego što je do sada bio slučaj.

Fudbal očigledno očekuju velike reforme. U kom pravcu, i kako će to izgledati, i najbitnije – kako će uticati na svet oko nas, ostaje nam da sačekamo i vidimo.

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter