0
The Best Of

PREDSTAVLJAMO KLUBOVE: Najtariji tim na svetu dolazi iz Engleske

Objavljeno: 26.10.17 u 00:07

Po svim dostupnim informacijama prvi profesionalni klub na svetu je Nots Kaunti, danas član Lige dva, četvrtog po rangu takmičenja u Engleskoj.

FK Nots Kaunti  (često nazivan samo Nots ili Kaunti ili pak po njihovom nadimku The Magpies – Svrake) osnovan je 28. novembra 1862.godine u Notingemu, i između sezona 1888-1889 i 2012-2013 odigrao je čak 4,710 ligaških utakmica- više od bilo kojeg engleskog kluba! Njihov stadion se zove Medou Lejn (u slobodnom prevodu Livada ili Poljana) kapaciteta 20,230 mesta, klupske boje su crno-bele, i trenutno su članovi četvrtog ranga tzv. Lige Dva. Njihov najveći rival je Notingem Forest ali pošto jako dugo nisu u istom rangu takmičenja razvili su izrazito rivalstvo sa drugim komšijama- Mensfild Taunom. Još neki od lokalnih rivala su im i FK Derbi Kaunti, Lester Siti, Linkoln Siti i Česterfild.

Italijanski i evropski gigant Juventus je svoje klupske boje usvojio upravo po uzoru na FK Nots Kaunti, davne 1903.godine za šta se veže zanimljiva priča. Naime, prvobitna oprema kluba iz Torina bila je roze sa crnom linijom, ali usled kontinuiranog pranja dresova roze boja bi izbledila i klubu bi bilo skupo da stalno kupuje nove dresove. Jedan od tadašnjih igrača Juventusa bio je i englez Džon Sevidž poreklom iz Notingema, koga je uprava kluba zamolila za pomoć u vidu dresova iz Engleske. Džon je kontaktirao prijatelje u Notingemu koji su poslali garniture dresova Nots Kauntija i tako je nastao Juventus kakvog danas znate.

Kaunti se smatra pionirima modernog fudbala, fudbala kakvog danas poznajemo (imajte u vidu kakve sve izmene je ova divna igra pretrpela od svog osnivanja), stariji od njih je samo Šefild F.C. osnovan 5 godina ranije, ali koji danas postoji kao polu – amaterski klub.

Klub je pri samom osnivanju svoje utakmice igrao na terenu Park Holou, na imanju Notingemske tvrđave ali kako je klub rastao bio im je potreban veći teren pa su se posle nekoliko selidbi 1883.godine nastanili na Trent Bridž Kriket Graundu, na kojem su bili do 1910. i prelaska na Medou Lejn. 1872.godine defanzivac Nots Kauntija Ernest Grinhalh zaigrao je za Englesku reprezentaciju u prvom meču reprezentacija ikad, i time postao prvi reprezentativac iz redova Svraka. Protivnik je bila Škotska.


1888.godine FK Nots Kaunti je sa još devet klubova bio osnivač prve fudbalske lige u Engleskoj- The Football League. Prvu sezonu završili su kao pretposlednji ali iznad ljutog rivala, Stouk Sitija. U sezoni 1890-91 završili su kao trećeplasirani i taj uspeh ponovili 10 godina kasnije. 25.marta 1891.godine po prvi put su se domogli finala FA Kupa, ali su poraženi od Blekburna sa 3:1, iako su ih samo 7 dana ranije u ligi pobedili sa čak 7:1! No, uspeh u FA Kupu nije morao dugo da čeka, već 1894.godine Nots Kaunti je osvojio ovo takmičenje pobedivši u finalu Bolton sa 4:1 na Gudison Parku u Liverpulu, a Džimi Logan postigao je drugi het-trik u istoriji FA Kup finala. Dodatna zanimljivost vezana za ovo finale je ta da je Kaunti takmičenje osvojio igrajući u drugoj ligi tzv Divizija Dva.

Za vreme 2.svetskog rata stadion Medou Lejn je bombardovan, a u sezoni 1946-1947 na njemu igrao i lokalni rival Notingem Forest jer je reka Trent poplavila njihov Siti Graund. Zlatne godine za klub nastupile su nakon rata, kada je Kaunti šokirao fudbalsku javnost dovevši Tomija  Loutona iz Čelsija za tada rekordnu sumu novca. Njegov dolazak povećao je broj navijača na stadionu, Kaunti je u to vreme pratilo preko 35,000 navijača na svakom meču. 60-ih godina prošlog veka klub je upao u ozbiljnu finansijsku krizu koja je uzrokovala i krizu rezultata, pa je klub potonuo u Četvrtu Diviziju. Na čelo kluba tada dolazi Džek Danet, član Parlamenta, i za menadžera dovodi Džimija Sirela, harizmatičnog Škota, nekadašnjeg igrača Seltika. U drugoj sezoni pod Sirelovom komandom klub je izborio titulu u Četvrtoj Diviziji i to bez poraza na domaćem terenu, a dve sezone kasnije izborili su i promociju u Drugu Diviziju.

U oktobru 1975.godine Sirel ih je napustio i preuzeo Šefild Junajted, ali se vratio samo 2 godine kasnije da bi završio započeto. U maju 1981.godine Nots Kaunti je izborio plasman u najviši rang engleskog fudbala- Prvu Diviziju! Za nešto više od 10 godina po dolasku u klub prvog čoveka Džeka Daneta i menadžera Džimija Sirela klub je od posrnulog četvrtoligaša došao do top divizije. U premijernoj utakmici  29.avgusta 1981.godine Kaunti je gostovao na Vila Parku, aktuelnom šampionu Aston Vili i na opšte iznenađenje slavio sa 1:0 i tako pokvario slavljeničko raspoloženje u Birmingemu. Tri sezone kasnije ispali su iz najvišeg ranga a Džimi Sirel se penzionisao.

1988.godine za menadžera je postavljen Nil Vornok (da, taj Nil Vornok) koji je Svrake vratio u najelitnije takmičenje ali samo na jednu sezonu (1991-1992). Ostaće zapamćeno da je plasman u Prvu Diviziju izboren na Vembliju pobedom od 2:0 protiv Tranmer Roversa, pred 60,000 navijača, od toga 25,000 Kauntijevih. Sezona 1991-1992 je poslednja u istoriji kluba u najvišem rangu takmičenja.

U novijoj istoriji tim sa Medou Lejna postao je poznat celom svetu po dolasku Sven-Goran Eriksona na poziciju direktora fudbala kao i transfere Sola Kembela i Kaspera Šmajhela. Taj projekat podizanja najstarijeg kluba na svetu do Premijer Lige trebao je da liči na nešto što smo mogli da vidimo u Čelsiju, Mančester Sitiju i PSŽ-u, dakle, višemilionska ulaganja i zvučni transferi. Sve je počelo kako su navijači Svraka mogli da sanjaju ali nažalost vrlo brzo se otkrilo da je u pitanju velika prevara u koju je prste umešao Rasel King- prevarant koji je osuđivan za slična dela i koji je poznat engleskoj javnosti. Sve ovo se dešavalo u leto i jesen 2009.godine. Kembel je odigrao samo 1 utakmicu, Šmajhel se zadržao do kraja sezone a Erikson je otišao u februaru 2010.godine oprostivši klubu kompletan dug što je novi gazda Rej Tru okarakterisao kao potez istinskog gospodina.

Danas se FK Nots Kaunti takmiči u Ligi 2 i to ne pretarano uspešno, prošlu sezonu su završili kao 17. na tabeli. Menjaju menadžere kao na traci što nikada nije dobro na duže staze. Sada je došao dobro poznati Džon Šeridan i mi verujemo u njega. Ne znamo da li mogu do promocije ali znamo da mogu bolje od 17. mesta – i moraju. Mi im svakako želimo sreću, njihova istorija to zaslužuje!

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter