0
Ostali sportovi

ZOI: Zapaljen olimpijski plamen

Objavljeno: 24.10.17 u 18:49

Olimpijski plamen koji će goreti na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu od 9. do 25. februara 2018. godine, zapaljen je danas u drevnoj Olimpiji u Grčkoj, uprkos oblačnom vremenu koji je ometalo ceremoniju paljenja same baklje.

Uobičajen je postupak da se plamen upali u Herinom hramu u Olimpiji uz pomoć sunčeve svetlosti uz pomoć konkavnog ogledala, prema drevnim običajima. Paljenje obavljaju žene obučene u odeću antičkih sveštenica boga Zevsa. Danas to ipak nije bilo moguće zbog jake kiše u Olimpiji.

Jedna glumica obučena u dugu tuniku koja predstavlja pagansku glavnu sveštenicu predala je olimpijski plamen sa jučerašnje generalne probe grčkom skijašu Apostolosu Angelisu koji je nakratko trčao s njim i potom ga predao nekadašnjem južnokorejskom fudbaleru Park Dži-Songu.

Plamen će u narednih osam dana obići Grčku, da bi na kraju 1. novembra stigao u Južnu Koreju, zemlju domaćina 23. Zimskih olimpijskih igara.

Uprkos tenzijama izmedju SAD i Severne Koreje, s kojom je Južna Koreja tehnički u ratu, organizatori ističu da nema straha i da će ZOI biti održane od 9. do 25. februara naredne godine.

– Želimo da međunarodna zajednica shvati da smo posvećeni održavanju bezbednih Olimpijskih igara, rekao je na današnjoj ceremoniji šef organizacionog odbora Igara Li Hi-beom.

Pjongčang nalazi se na oko 80 kilometara južno od najmiltarizovanije granice na svetu koja deli dve Koreje.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) takodje je naglasio da nema razloga za zabrinutost. Predsednik MOK Tomas Bah nije direktno spomenuo tenzije, ali je kazao da su Olimpijske igre „iznad i izvan svih razlika koje nas dele“.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter