0
Evroliga

FOTO: STARSPORT

EVROLIGA NAPALA FIBA: To bi bilo kao da Ronaldo i Mesi ne igraju za Portugal i Argentinu

Objavljeno: 21.10.17 u 13:40

Sve dalje od dogovara se nalaze FIBA i Evroliga oko kvalifikacija za Mundobasket 2019.

Kvalifikacioni mečevi za Svetsko prvenstvo počinju sledećeg meseca po zamišljenom rasporedu.

Ukoliko se ništa ne promeni, reprezentacije neće moći da računaju na svoje igrače koji se takmiče u klubovima Evrolige i NBA lige. Praktično, najzvučnija imena neće učestvovati u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo što će možda neke nacionalne timove praktično koštati odlaska na isto.

Sada je red došao da situaciju komentarišu čelni ljudi Evrolige, odnosno Đordi Bartomeu koji je dao opširno mišljenje i kao ‘krivca’ za trenutnu situaciju, naravno, okarakterisao FIBA:

– FIBA je odlučila da napravi novi raspored za reprezentacije, a da nije pronašla dogovor sa klubovima pre toga. I što je najvažnije – ignorisala je postojanje treće strane NBA. U SAD ima 108 internacionalaca, ali nijedan od njih neće igrati kvalifikacije. To je neprihvatljivo iz dva razloga. Pre svega, nivo utakmica neće biti isti bez tih 108 igrača. U fudbalu, niko ne može da zamisli Portugaliju bez Kristijana Ronalda ili Argentinu bez Lionela Mesija. A u košarci će baš to da se dogodi. Reprezentacija će igrati kvalifikacije bez najboljih igrača, što će smanjiti kvalitet utakmica, počeo je prvi čovek Evrolige.

Međutim, Bartomeu tu nije stao već je nastavio o još ozbiljnijim temama, a na red je došla i priča o novcu.

– FIBA na ovaj način pravi dve različite kategorije igrača. Na primer, u Italiji je Danilo Galinari na nivou A jer nije u obavezi da se odazove pozivu u reprezentaciju, dok je Điđi Datome nivo B jer je igrač Fenerbahčea i ako kaže da neće igrati on je negativac. FIBA tretira igrače na dva različita načina i to nije prihvatljivo. FIBA kaže da Evroliga misli samo o parama. Da vam objasnim jednu stvar. Recimo da Španija ili Francuska ne uspeju da se kvalifikuju na Svetsko prvenstvo. Stvarno mislite da FIBA ne bi ponudila „specijalne pozivnice“ Savezima ove dve reprezentacije i zauzvrat uzela ogroman novac? O čemu mi pričamo?

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter