1
The Best Of

PREDSTAVLJAMO KLUBOVE: Šampion Evrope bez imena i grba (VIDEO) (FOTO)

Objavljeno: 12.10.17 u 00:00

HotSport danas predstavlja prvi klub iz istočne Evrope koji se popeo na krov Starog kontinenta, a danas je bez imena i grba u rukama kontroverznog biznismena.

Steaua ili ‘rumunska zvezda’, a danas samo FCSB osnovan je 1947.godine na zahtev rumunskih vojnih generala. Prvo ime kluba bilo je ASA Bukurešt, ali je 1948.godine ime promenjeno u CSCA. Već sledeće godine osvojen je prvi trofej i to u Kupu pobedom u finalu nad CSU Klužom 2:1. Nešto kasnije CSCA je osvojio tri titule prvaka Rumunije zaredom 1951, 1952 i 1953. godine. Tada Rumunija dobija i svoju reprezentaciju, a prvi meč igra 1956.godine u Beogradu protiv Jugoslavije. Tim komšija uglavnom su sačinjavali igrači iz CSCA.

Važna godina za Steauu bila je 1961.kada je promenjeno ime iz CSCA u ovo po kom i danas dan prepoznajemo ‘rumunsku zvezdu’. Ime je dobila kao i većina ekipa u istočnoj komunističkoj Evropi po simoblu ‘crvene zvezde’. To je bilo vreme i najlošijih rezultata, osvojene su samo tri titule za skoro 17 godina i to 1968, 1976 i 1978. godine. Godine 1974.Steaua dobija svoj stadion, a na otvaranju je gost bio OFK Beograd.

Naravno, najuspešnije godine za Steauu bile su 1984-85 i 1985-86. ‘Rumunska zvezda’ je prvo superiorno posle niza sušnih godina osvojila titulu, a zatim godinu dana kasnije i Kup šampiona pobedivši Barselonu na penale, tada je golman Helmut Dukadam odbrano sve penale Špancima, na kraju 2:0. Bio je to tim za koji su igrali Dukadam, Jovan, Belodedić, Bumbesku, Barbulesku, Balan, Boloni, Balint, Mažeru, Lakatuš i Piturka. Kasnije je Steaua osvojila i Super kup Evrope pobedom nad Dinamom iz Kijeva. Samo godinu dana kasnije novo finale Kupa Evropskih šampiona, ali tada poraz od moćnog Milana 4:0.


Rumunska revolucija i ubistvo tadašnjeg predsednika Čaušeskua doveli su do pada celu državu, pa i fudbal. Ipak, Steaua je uspela da se uzdigne i već sredinom 90-ih i krajem ponovo zaigra u Ligi šampiona. Ipak, daleko od samog vrha.

Demokratija i Evropska unija doveli su do toga da se početkom 21.veka vojska odovji od kluba i on postane privatno vlasništvo. Novi ‘gospodar’ Steaue postao je kontroverzni biznismen Điđi Bekali. Tada počinje ‘rat’ kluba i navijača. Ipak, Steaua je nastavila da dominira u Rumuniji uz Kluž. Postala je stalni učensik evropskih takmičenja.

Vojska je 2011. godine pokrenula postupak protiv ponosa Rumunije i dobila presudu 2017. godine. Armiji je vraćeno ime i grb, te je Steaua morala da potraži novo. Tako se danas šampion Evrope zove FCSB. Danas je učensik Lige Evrope.

Steaua u svojim vitrinama ima 26 titula prvaka Rumunije i 22 Kupa. Boje kluba su crveno-plave. Danas klub igra na Nacionalnom stadionu u Bukureštu. Najveći rivalj je Dinamo iz Bukurešta, a drugi je Rapid.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter