2
Evrobasket 2022

FOTO: STARSPORT

EUROBASKET: I srebro je veliki uspeh za ove zlatne momke, bravo Srbijo! (FOTO)

Objavljeno: 17.09.17 u 22:28

Iako se srpska reprezentacija vratila nakon što je imala i dvocifren zaostatak, nije uspela da pobedi večeras.
Ali i ovo je veliki uspeh, pogotovo za ovako desetkovan nacionalni tim. Posle srebra na Svetskom prvenstvu pretprošlog i Olimpijskim igrama prošlog leta, ovog je Srbija osvojila srebro na Evropskom prvenstvu i dokazala da je među najboljima na planeti. Slovenija je slavila sa 93:85.

Prve poene u finalu postigao je Ognjen Kuzmić posle pola minuta igre. Onda je usledila serija od 5:0 Slovenije, odnosno bivšeg igrača Partizana, Murića. Potom je Kuzmić ponovo bio precizan, te su to jedina dvojica košarkaša koja su pogađala u prvih tri minuta. Srbija je imala maksimalnu prednost od tri poena u tom periodu, sve do polaganja Bogdana Bogdanovića na tri minuta do kraja četvrtine kada je bilo 18:13.

FOTO: STARSPORT

Naši košarkaši su uspeli da sačuvaju prednost do kraja prve četvrtine, ali je već početkom treće arbitar bio jedan od retkih koji je video faul prilikom šuta Entoni Rendolfa za tri, te je Amerikanac imao tri slobodna bacanja kojim je Slovenija prešla u vođstvo. Igralo se koš za koš, sve do miomenta kada je Birčević trojkom ponovo doneo vođstvo Srbiji. A onda serija od 11:0 Slovenije i prva dvocifrena prednost na utakmici. Prepelič i Dragić su dirigovali akcijama Slovenije, kojom su igrači Igora Kokoškova stigli do ogromne prednosti. Naši igrači su se do kraja prvog poluvremena vratili samo toliko da ne bude dvocifreno vođstvo Slovenije.

Kako je završio prvo, tako je počeo i drugo poluvreme fenomenalni Goran Dragić. Pogodio je trojku za plus 12. Razlika je u nastavku kvartala bila u razmaku od 10 do osam poena za Slovence, sve do serije 8:0 i polaganja Vladimira Štimca kada smo prišli na samo dva poena razlike. Bili smo na korak od povratka, ali se Dragić potom vratio u igru i odvojio Slovence. Preko Birčevića i Bogdanovića su igrači Saleta Đorđevića stigli na minus dva ponovo, ali je Goran Dragić ubacio dva slobodna bacanja u finišu treće četvrtine za 71:67. Prilikom faula Štimca, nezgodan pad je imao Bogdan Bogdanović i udarac glavom od parket, ali srećom, bez većih posledica. Što nije slučaj sa Lukom Dončićem koji je nešto ranije tokom treće četvrtine doživeo povredu, i više se nije vraćao u igru.

FOTO: STARSPORT

I onda odlučujućih 10 minuta. Počelo je poenima Nikolića i Blažića, ali je Srbija imala odgovor na dobru igru Slovenije u tim momentima. Mačvan je pogodio trojku, a potom Bogdanović i Micić za minus tri. Onda sjajna akcija i poeni Vladimira Lučića i Srbija posle dosta vremena ima minus od samo pola koša. U nekoliko navrata je zaustavljen Goran Dragić i bezuspešni pokušaji za tri, da bi Milan Mačvan posle vođstva u prvom kvartalu, doneo prvu prednost na utakmici Srbiji. Prepelič je odgovorio trojkom, da bi Mačvan poentirao i u nastavku za izjednačenje, da bi Slovenci napravili duplu u sledećoj akciji. Tada je bilo jasno da nas čeka uzbudljiva završnica. Na dva i po minuta do kraja meča je Kuzmić promašio oba bacanja, a Prepelič to kaznio trojkom i doneo Sloveniji plus tri. Usledila su i bacanja za Prepeliča kojim je Slovenija u samom finišu pobegla na plus šest. Još jedna čudna sudijska odluka da svira faul prilikom šuta Prepeliča za tri iako nije imao preterano velikog povoda za tako nešto. Bogdanović nije uspeo da pogodi trojku, napravljen je novi faul, nad Aleksejem Nikolićem koji je pogodio oba bacanja, i praktično stavio tačku na ovo finale.

Najbolji u istorijskom uspehu bio je, naravno, Goran Dragić sa 35 poena, Prepelič je imao 21, a Rendolf 11. Što se naših igrača tiče, Bogdan Bogdanović je ubacio 22, a Mačvan 18.

FOTO: STARSPORT
0
0

2 Komentara

  1. BOGDAN, MACVAN, LUCIC, BIRCA i GAGI=SREBRO ZA SRBIJU, OSTALI SU „PROIZVOD“ PROPASTI SRPSKE KOSARKE=KRAJJJ !!!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter