0
The Best Of

PREDSTAVLJAMO KLUBOVE: Dokaz da novac ne garantuje uspeh, od Samjuela Etoa do Tomasa Fibela (VIDEO)

Objavljeno: 06.09.17 u 00:02

Pokušao je ruski fudbalski klub Anži novcem da dosegne do fudbalskih zvezda, ali je to bio samo propali projekat, bunar u koji je Sulejman Kerimov bacio ogroman novac.

Anži je osnovan 1991. godine u Dagestanu, pokrajini u Rusiji i njenom glavnom gradu Mahačkali. Danas igra na Anži areni, projektu moćnih ‘orlova’, kapaciteta 26.400. Danas mu je prvi čovek Osman Kadiev, ali je nekada alfa i omega bio Sulejman Kerimov, ali idemo od početka.

Klub je nastao 1991. godine, ali je prvi put u Premijer ligi Rusije zaigrao tek 1999. godine i već prve sezone je u poslednjem kolu izgubio treće mesto na tabeli. Dve godine kasnije Anži je bio finalista Kupa Rusije, ali je poražen od Lokomotive iz Moskve posle penala.

Ipak, za Anži su svi čuli tek 2011. godine kada je klub kupio bilijarder Sulejman Kerimov. Odmah je u klub, ali i infrastruktruru uložio 200 miliona dolara. Sagradio je stadion Anži arenu. To nije bilo sve, Kerimov je želeo drim-tim koji će igrati u Ligi šampiona, ali…

Prve zvezde koje su stigle u Mahačkalu bile su Roberto Karlos, Žusilei i Mbrak Busafa. Već na leto u Anži stižu Balaš Džudžak, Samjuel Eto i Juri Žirkov. Kamerunac je plaćen 28 miliona evra, a u tom trenutku je bio najplaćeniji fudaler sveta sa 20,5 miliona evra.

Sledeće godine na klupu seda legendarni Gus Hidink, a stiže i defanzivac Kristof Samba, kao i vezista Vilijam. Ipak, rezultata i trofeja nema. Igrači većinom žive Moskvi, tamo se i trenira, a onda se privatnim avionom ide u Dagestan na utakmice.

Posle samo dve godine projekat se raspao. Sulejman Kerimov je smanjio budžet, u klubu je ostavio samo ruske igrače, a inostrane zvezde prodaje poput Etoa, Vilijama, Busafe, Dijare i Karlosa. U sezoni 2013-2014 Anži je ispao iz lige i to kao tim sa najmanje bodova u Evropi. Projkat Sulejmana Kerimova je pao u vodu, a pare otišle u bunar.

Anži je uspeo vrlo brzo da se vrati u Premijer ligu Rusije, ali je sada ekipa za potkusurivanje. Nekada je meta tima iz Mahačkale bio Nemanja Vidić, a danas mu odbranu čini Tomas Fibel. Da, dobro poznati Francuz od kog su se u Zvezdi posle samo šest meseci oprostili uz cveće, bombonjeru i nadu da se u Beograd više neće vraćati.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter