0
Fudbal

FOTO: Twitter

PREDSTAVLJAMO KLUBOVE: Priča o provincijalcima koji su umalo pokorili Evropu (VIDEO)

Objavljeno: 04.09.17 u 00:02

U malom nemačkom mestu, nedaleko od holandske granice, stvorena je jedna od najmoćnijih evropskih ekipa sedamdesetih godina.

Nakon više od pola veka provedenih u anonimnostim, prvi korak prema slavi Borusija Mehengladbah je učinila 1960. godine kada je pobedom nad Karlsrueom osvojila svoj prvi trofej, nemački Kup. Još zeleni u Evropi, pretprpeli su u Kupu pobednika kupova pravu katastrofu od Glazgov Rendžersa: 0-3 i 0-8. Navijači suparničkih timova predlagali su Borusiji da promeni ime u Borusija 08.

Samo nekoliko godina kasnije, počeli su nestajati razlozi za zbijanje šala sa Borusijom. Zahvaljujući dinamičnoj, galopirajućoj igri, Borusija je šesdesetih godina dobila nadimak ‘ždrepci’. Njen stadion Bekelberg postao je jedna od najteže osvojivih tvrđava u državi, a 1967. godine Šalke 04 stradao je u Mehengladbahu. Bilo je 11-0, a sada su razloga za šalu imali navijači Borusije koji su klubu iz Galzenkirhena predgali da promeni imeu Šalke 011.

Svoje prve dve šampionske titule Borusija osvaja 1970 i 1971 godine. ‘Ždrepci’ su ušli u istoriju Bundeslige kao prvi klub koji je uspeo da odbrani šampionsku titulu. Borusija je krenula silovito i u Kupu šampiona, demoliran je milanski Inter rezultatom 7-1, ali su se Italijani žalili da je jedan njihov igrač pogođen limenkom piva, a UEFA je odlučila da ponovi meč. U novoj utakmici u Berlinu bilo je samo 0-0 i Borusija je eliminisana.

Borusija dolazi do finala Kupa UEFA 1973. godine, ali gubi od Liverpula. Dve godine kasnije ‘ždrepci’ osvajaju titulu čak pet kola pre kraja, a osvajaju i prvi evropski trofej nakon pobede u finalu Kupa Uefa nad holandskim Tventeom. Bilo je 5-1 za Borusiju, a junaci te pobede bili su Jup Hajnkes i Danas Alan Simonsen. Klub se okreće operaciji ‘pokoravanje Evrope’ i u Kupu šampiona izbacuje redom Torino, Klub Briž, Dinamo Kijev. U finalu na rimskom Olimpiku, Liverpul je opet bio koban po klub iz Mehengladbaha. Naredne godine Borusija preko Vašaša i Crvene zvezde opet dolazi do završnice Kupa šampiona, ali u polufinalu ih zaustavlja noćna mora ‘ždrebaca’ – Liverpul.

Borusija osvaja i drugi evropski trofej 1979. godine. U finalu Kupa UEFA, Mehengladbah se sudario sa Crvenom zvezdom. Imali su ‘ždrepci’ u tom dvomeču više sreće nego pameti. U Beogradu su izvukli remi zahvaljujući autogolu Ivana Jurišića, a u revanšu su pobedili rezultatom 1-0 nakon izmišljenog penala za Alana Simonsena. Bio je to ujedno i poslednji evropski trofej Borusije Mehengladbah.

Očigledno je previše bilo da dve Borusije budu moćne u isto vreme. Kako je počeo uspon dortmundske Borusije, tako je krenuo pad imenjakinje iz Mehengladbaha. Prvincijalci se više nisu mogli finansijski nositi sa klubovima iz nemačkih velegradova. Čak ni legendarni austrijski napadač Toni Polster nije mogao spasiti Borusiju od ispadanja iz Bundeslige 1998. godine.

Klub je poslednjih godina stao na noge, finansijski se stabilizovao i u vrhu je nemačkog fudbala, a navijači se i dalje sa setom sećaju moćnih ‘ždrebaca’ koji su sedamdesetih godina prošlog veka harali Evropom.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter