0
Auto Moto

VN ITALIJE: Hamilton pokorio Moncu i pretekao Fetela u generalnom plasmanu

Objavljeno: 03.09.17 u 16:47

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Italije u Monci i preuzeo prvo mesto u šampionatu od vozača Ferarija Sebastijana Fetela.

Hamilton je na slavnoj stazi u Monci ostvario 59. pobedu u karijeri, a šestu u sezoni. On je trku završio za sat, 15 minuta, 32,310 sekunde.

Trostruki svetski prvak je posle druge uzastopne pobede u šampionatu preuzeo vodjstvo u generalnom plasmanu. On sada ima 238 bodova, tri više od Fetela i prvi put ove sezone je prvi u poretku.

Drugo mesto zauzeo je njegov klupski kolega Valteri Botas sa zaostatkom od 4,471 sekunde, dok je treći bio Fetel sa 36,317 sekundi zaostatka.

Četvrto mesto zauzeo je vozač Red Bula Danijel Rikardo, koji je nadoknadio 12 pozicija, a peti je bio Kimi Raikonen iz Ferarija.

Vozač Fors Indije Esteban Okon bio je šesti, a iza njega sedmo i osmo mesto zauzeli su vozači Vilijamsa Lens Strol i Felipe Masa. Bodove su još osvojili Serhio Peres iz Fors Indije i Maks Verstapen iz Red Bula.

Hamilton je krenuo sa rekordne 69. pol pozicije u karijeri, sačuvao je prvo mesto, ispred Okona i Strola. Raikonen je dobro krenuo i obišao Botasa, a Fetel je ostao na šestom mestu. Botas je ubrzo uspeo da obidje Raikonena i vratio se na četvrtu poziciju. U trećem krugu sudarili su se Verstapen i Masa, zbog čega je vozač Red Bula morao u boks na zamenu prednjeg krila i na stazu se vratio kao poslednji.

Posle toga Fetel je obišao klupskog kolegu i zauzeo peto mesto, dok je Botas dobrom vožnjom pretekao Okona i našao se iza Hamiltona. Četvorostruki svetski prvak Fetel je pojačao, obišao Okona i zauzeo treće mesto iza Mercedesovog dvojca. Hamilton je u 10 krugu imao 2,7 sekundi prednosti nad klupskim kolegom, dok je na 10,3 sekunde zaostatka vozio Fetel.

Rikardo je tokom prvog dela trke dobro vozio i sa 16. mesta popeo se do četvrtog. Od vodećih Raikonen je prvi otišao u boks, a zatim i Okon, koji je ostao ispred Finca po povratku na stazu. Posle njih u boks je otišao i Strol koji se zadržao duže nego što je trebalo, pa se na stazu vratio kao 11.

Hamilton je na čelu imao pet sekundi prednosti, a u 33. krugu otišao je u boks i na stazu se vratio iza Botasa, koji je nedugo zatim otišao na zamenu guma i vratio se na drugo mesto. Posle toga i Fetel je išao u boks, a zatim i Rikardo. Fetel je prezeo treće mesto, iza njega bili su Raikonen i Rikardo.

Rikardo je u 41. krugu uspeo da obidje Raikonena i preuzeo je četvrto mesto, iza Fetela. Australijanac je do kraja trke pokušavao da sustigne Fetela, smanjio je zaostatak, ali ipak nije uspeo. Hamilton je bez problema držao prvo mesto i ostvario drugu uzastopnu pobedu.

Naredna trka u šampionatu vozi se 17. septembra za Veliku nagradu Singapura.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter