0
Fudbal

VREMEPLOV: Tragična sudbina strelca možda i najboljeg penala u istoriji fudbala (VIDEO)

Objavljeno: 02.09.17 u 00:08

Odlika velikih igrača jeste u sposobnosti da dobre poteze i partije o kojima će se pričati ponavljaju iz dana u dan, a sudbina je na veoma okrutan način jednog majstora u nastajanju sprečila da postane nešto više od puke trenutne senzacije.

Sam spomen imena Tejab Avana verovatno ne znači mnogo ljubiteljima fudbala, a da bismo to promenili vratićemo se na 8. april 1990. godine i mesto koje leži na Persijskom zalivu, a koje je u poslednjih nekoliko decenija postalo prava prestonica luksuza – Abu Dabi. 

Tog dana je rođen dečak koji će prve fudbalske korake napraviti kao devetogodišnjak u Banijasu, lokalnoj ekipi za koju je nastupao narednih osam godina kao deo mlađih kategorija.

Sjajne partije i veliki fudbalski „šmek“ doneli su mu priliku da već sa 17 zaigra za prvi tim, u kom se u narednih par godina i ustalio.

Dobre partije donele su mu poziv prvo na Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina 2009. u Egiptu, gde je postigao gol u 93. minutu duela protiv Južne Afrike, što je bilo dovoljno za remi, ispostaviće se kasnije vredan prolaska dalje.

Emirati su ispali, a Avana se vratio obavezama u klubu, da bi tokom Liga Kupa protiv Al Aina postigao prelep pogodak.

(Youtube/TheyabAwanaSource)

Sve bolje partije privukle su pažnju legende jugoslovenskog fudbala i tadašnjeg selektora reprezentacije UAE, Srećka Kataneca, koji je Avani pružio priliku tokom prijateljskog meča ove selekcije i Mančester Sitija.

Avana tada nije postigao gol, ali jeste dve godine kasnije, tokom prijateljskog meča protiv Libana 17. jula 2011, i to sa penala, petom.

(Youtube/SPH Razor)

Katanec nije bio srećan, i Avana je nakon tog poteza iz 79. minuta zamenjen. Nije bio kažnjen, iako su čelnici FS UAE razmišljali da ga nekako disciplinuju zbog „nepoštovanja protivnika“.

Popustili su njegovom dečačkom duhu uz nadu da će Avana jednog dana taj svoj fudbalski šmek preneti i na Evropu… A onda se dogodila tragedija.

Prilikom povratka sa treninga reprezentacije iz Al Aina, Avana je doživeo saobraćajnu nesreću na mostu „Šeik Zajed“.

Kako su preneli mediji, Avana je u trenutku sudara sa kamionom razgovarao telefonom.

Iako to nije potvrđeno, sigurno jeste da je 25. septembra 2011. fudbalski svet ostao bez jednog od najvećih „šmekera“ mlađe generacije, ali je za njim ostao gol po kom će ga buduća pokolenja sigurno pamtiti.

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter