0
The Best Of

PREDSTAVLJAMO KLUBOVE: Nikad nepoznatiji fudbalski klub i nikad veći fudbaler u njemu, jedan ga je odbio (VIDEO)

Objavljeno: 24.08.17 u 00:14

Odlučili smo da vam večeras predstavimo klub sa nikad manjom tradicijom, ali već velikim brojem pehara i jednim od najboljih fudbalera sveta u svojim redovima nekada.

Fudbal u Uzbejkistanu je u ekspanziji, mada veoma mali broj ljudi u svetu prati rezultate tamošnje lige ili reprezentacije. Ipak, jedan klub poznaje čitava planeta – reč je o Bunjodkoru, najpoznatijem klubu ove zemlje.

Ekipa je osnovana tek 2005. godine, ali je za vreme svog postojanja osvojila već pet titula prvaka Uzbejkistana. Igra na stadionu istog imena kapaciteta 34 hiljade mesta. Titulom se okitila 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 i 2013. godine. Od tada je klub u padu rezultata, jer je te sezone osvojio i poslednji Kup od četiri pehara koliko ima u vitrinama. Takođe, bio je učesnik dva polufinala azijske Lige šampiona 2008 i 2012. godine, ali sve zahvaljujući dovođenju svetske superzvezde.

Naime, avgusta 2008. godine u Bunjodkor je stigao Rivaldo. Pravo iz atinskog AEK-a. Slavni Brazilac je odigrao 80 utakmica za klub i postigao je 43 gola. Bunjodkor je tada želeo iz Barselone da dovede i Samjuela Etoa, pregovori su počeli, ali je Kameruanc odustao. Od stranih igrača se istakao Hose Luis Viljanueva, Čileanac koji je postigao 28 golova na 47 utakmica. Treći je bivši napadač Crvene zvezde Miloš Trifunović sa 22 gola na 35 utakmica.

Večiti rival Bunjodkora je Pakhtakor iz istog grada Taškenta. Pod vođstvom legendarnog Luisa Felipea Skolarija je Bunjodkor slavio u četiri ‘kapital derbija’ zaredom, tri u prvenstvu i jednom u Kupu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter