0
Evrobasket 2022

‘OPSAJD’: NBA izgovori, od ‘samo tetki da odnesem lek’ do ‘moram da prevrćem traktorske gume’

Objavljeno: 22.08.17 u 17:08

Za nekoliko dana počinje Evropsko prvenstvo u košarci, a mnoge reprezentacije će biti oslabljene neigranjem najboljih igrača.

U toku je takmičenje NBA klubova ko će smisliti bolji razlog zašto njihov igrač ne treba da nastupi na predstojećem Eurobasketu. Igrači po nagovoru NBA klubova izmišljaju različite razloge. Od ‘samo tetki da odnesem lek’ i ‘boli me nešto u predelu lakta’ do ‘moram da prevrćem traktorske gume’. Malo je NBA igrača koji opravdano propuštaju smotru najboljih evropskih reprezentacija.

Najnovoji primer je lažiranje povrede kolena mlade NBA zvezde Janisa Antetokumpa od strane Milvokija. Grčka asocijacija objavila je da poseduje snimke njegovog kolena, gde se jasno vidi da je sa nogom sve u najboljem redu i optužila Milvoki Bakse da su napravili pritisak na igrača i lažirali povredu. Ljubitelji košarke u Srbiji su imali priliku da gledaju Janisa pre nekoliko dana na ‘Trofeju Beograda’ gde je protiv Crnogoraca trčao poput geparda, skakao kao kengur, a ujedao u stilu crne mambe. Dakle, tvrdnja da je ‘Greak Freak’ povređen je istinita koliko i tvrdnja da su nas Grci bodrili u finalu Eurobasketa ’95 protiv Litvanije. Grci će na Evropskom prvenstvu igrati i bez centra Kingsa Kostasa Kufosa koji je došao na pripreme reprezentacije, ali je posle jednog treninga rekao selektoru da mora tetki da odnese lek u Sakramento i posle toga se više nije vratio.

Turci takođe imaju problema sa otkazima NBA igrača. Ersana Iljasovu boli lakat, Enes Kanter neće igrati iz političkih razloga, dok se Omer Ašik boji da će Srbi opet pokušati da izvrše ‘atentat’ na njega izbijijaći mu oko. Hrvatska NBA centarska linija u sastavu Ante Žižić i Ivica Zubac takođe ima bol u predelu lakta, dok Mario Hezonja i Damjan Rudež moraju da prevrću gume u Dubrovniku ne bi li se individualno spremili za predstojeću NBA sezonu gde će provesti u proseku tri minuta na terenu.

Svež primer je i novi košarkaš Klipersa Danilo Galinari koji zbog bizarnog incidenta propušta Evropsko prvenstvo. Popularni Galo se sukobio sa reprezentativcem Holandije na pripremnom meču i pritom povredio palac. Neće morati na operaciju, ali su lekari iz Los Anđelesa procenili da ne može da nastupi na Eurobasketu. Mnogi tvrde da su čelni ljudi Klipersa angažovali profesionalce iz Holivuda da režiraju ovu predstavu pod nazivom ‘Danilo Roki Galinari’. Mesec danas kasnije, stručnjaci iz Klipersa su procenili i da Miloš Teodosić nije sposoban da brani boje reprezentacije Srbije u Istanbulu.

Denver je dao zadatak Nikoli Jokiću da tokom leta prevrće traktorske gume i radi individualno što je izazvalo gnev srpske sportske javnosti. Ovo je drugi otkaz mlade NBA zvezde u poslednje tri godine. Čikago je zabranio Nikoli Mirotiću učešće na Eurobasketu. Francuska će biti lišena pomoći NBA zvezda Nikolasa Batuma i Rudija Gobera. Domantas Sabonis neće igati za Litvaniju, a Martin Gortat za Polsjku.

Dokle će trajati teror NBA klubova nad evropskom košarkom i kada će ljubitelji ‘igre pod obručima’ moći da uživaju u potezima najboljih košarkaša Starog komtinenta? Kako stvari stoje, verovatno nikad. Uvek će neko faliti. Ove godine su to Jokić, Antetokumpo, Teo, Galinari, Batum, Mirotić… Sledeći Eurobasket će faliti neko drugi.Videćemo kakve su izgovore za sledeće prvenstvo spremili NBA klubovi.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter