0
Evropske lige

FOTO: Twitter/Barcelona

HOTSPORT NAJAVA PRIMERE: Real veliki favorit, ima li Barsa ‘keca u rukavu’?

Objavljeno: 18.08.17 u 14:10

U petak utakmicom Leganjes – Alaves počinje 87. izdanje španske Primere. Titulu brani Real iz Madrida, a debitant u španskoj elitnoj fudbalskoj ligi je tim Đirone, koji po prvi put za 87 godina postojanja stigao do nje.

Real Madrid

„Kraljevski klub“ je prošle sezone osvojio 33. titulu u svojoj istoriji, a veliki je favorit da stigne i do 34. odličja najboljeg tima u Španiji. Doduše, posao će im biti nešto otežan jer će u prva četiri meča biti bez Kristijana Ronalda, ali je revanš meč Superkupa Španije i rutinska pobeda nad Barselonom od 2:0 pokazao da „kraljevići“ mogu i bez najveće zvezde tima. Ostaje nam da do kraja prelaznog roka vidimo da li će Garet Bejl napustiti ekipu, pošto je bilo indicija da bi mogao da se vrati na Ostrvo, ali i bez njega Madriđani su favoriti broj jedan.

Došli: Teo Ernandez (Atletiko Madrid, 27m funti), Dani Sebaljos (Betis, 15m)
Otišli: Alvaro Morata (Čelsi, 58,5 m), Danilo (Mančester Siti, 27m), Džejms Rodrigez (Bajern Minhen, pozajmica, 9m), Marijano Dijaz (Lion, 7m), Dijego Ljorente (Real Sosijedad, 5m), Burđi (Alaves, 2m)

Barselona

Katalonci su nakon prave transfer sapunice ostali bez Nejmara, a njegovo odsustvo najbolje se videlo prilikom mečeva u Superkupu, kada nisu uspeli da ozbiljnije ugroze trijumf Reala. Pored Nejmara, veliki problem će predstavljati i povreda kolena Luisa Suareza, koji će van terena biti između četiri i pet nedelja. Očekuje se da u narednim danima dovedu igrače koji će moći da zamene Nejmara, poput Kutinja ili Dembelea. No, ukoliko stanje ostane ovakvo, bilo bi veliko iznenađenje da Barselona stigne do titule.

Došli: Paulinjo, (Gvangžu Evergrande, 36m), Nelson Semedo (Benfika, 27,5m), Džerard Delofeu (Everton, 11m), Marlon (Fluminense, 4,5m)
Otišli: Nejmar (PSŽ, 222m), Kristijan Teljo (Betis, 3.6m), Žeremi Matje (Sporting Lisabon)

Atletiko Madrid 

Zbog kazne koju je izrekla disciplinska komisija UEFA, a kojom je Atletiku zbog kršenja pravila pri dovođenju maloletnih fudbalera zabranjeno da u ovom prelaznom roku dovodi fudbalere, u Madrid nije stiglo nijedno pojačanje. To ne znači da nije bilo potpisa ugovora, pošto je Vitolo stigao iz Sevilje, a potom odmah produžio u Las Palmas na šestomesečnu pozajmicu, a isto bi trebalo da učini i Dijego Kosta. U sastavu je ostao Antoan Grizman, nije bili ni većih odlazaka, pa ne bi bilo iznenađenje ukoliko Atletiko iznenadi i umeša se u borbu za titulu.

Došli: –
Otišli: Teo Ernandez (Real Madrid, 27m), Olivije Tores (Porto, 18m), Matijas Kranviter (Zenit, 7m), Havijer Mankviljo (Njukasl, 4,5m), Santos Bore (River Plata, 2,7m), Vitolo (pozajmica, Las Palmas)

Sevilja

Mogao bi tim iz Andaluzije da ponovo bude iznenađenje sezone. Stigao je odlični Luis Mjuriel iz Sampdorije, tu je i Ever Banega, tako da ne bi trebalo otpisati Sevilju što se tiče većih dometa.

Došli: Luis Mjuriel (Sampdorija, 18m), Simon Kjaer (Fenerbahče, 11m), Ever Banega (Inter, 8m), Nolito (Mančester Siti, 8m), Gvido Pizaro (Tigres, 5,5m), Sebastijan Kočia (Lil, 4,5m), Hesus Navas (Mančester Siti, slobodan transfer)
Otišli: Vitolo (Atletiko Madrid/Las Palmas, 32m), Vinsent Ibora (Lester, 13,5m), Jeven Konopljanka (Šalke, 11m), Adil Rami (Mrselj, 5,4m), Marijano (Galatasaraj, 3,6m), Sebastijan Kristoforo (Fiorentina, 2m), Samir Nasri (istekla pozajmica), Stevan Jovetić (istekla pozajmica)

12.11.16 World Cup Qualifier – European Group D – Wales v Serbia –
Antonio Rukavina of Serbia celebrates an away point with the fans

Viljareal

„Žuta podmornica“ u novu sezonu ulazi jača za Karlosa Baku, a tu je i mladi turski špic, Enes Unal. Sem Musaćija, koji je otišao u Milan, te Roberta Soldada i Džonatana dos Santosa, nije bilo bitnijih odlazaka, pa Viljareal bi trebalo da bude jedan od kandidata za plasman među prvih pet ekipa.

Došli: Ruben Semedo (Sporting, 12,6m), Enes Unal (Mančester Siti, 12,6m), Pablo Fornals (Malaga, 10,8m), Karlos Baka (Milan, pozajmica), Andres Fernandez (Porto, 1,8m)
Otišli: Musaćio (Milan, 16,2m), Roberto Soldado (Fenerbahče, 4,5m), Džonatan dos Santos (LA Galaksi (3,9m)

 Atletik Bilbao

Sastav iz Baskije ni ovog puta nije izneverio tradiciju. U timu će naredne sezone ponovo igrati samo Baski, tako da u Bilbao nije stigao nijedan fudbaler, ako isključimo brojne povratke sa pozajmica, od kojih je većina ponovo prosleđena dalje.

Došli: niko
Otišli: niko

FOTO: PRINTSCREEN

Valensija 

„Slepi miševi“ u narednu sezonu ulaze sa nadom da će konačno zaigrati na prepoznatljiv način i vratiti se u vrh španskog fudbala, nakon očajnog 12. mesta prošle sezone, a jedan od fudbalera koji bi trebalo da pomognu na tom putu jeste i Nemanja Maksimović, mladi reprezentativac Srbije koji je stigao iz Astane. Pored njega, spominje se i Aleksandar Katai.

Došli: Simone Zaza (Juventus, 14,4m), Neto (Juventus, 5,4m), Fabijan Oreljana (Selta, 2,7m), Nemanja Maksimović (Astana, slobodan transfer)
Otišli: Metju Rajan (Brajton, 5,4m), Enco Perez (River Plata, 4,5m), Alvaro Negredo (Bešiktaš, 2,2m), Pablo Pjati (Espanjol, 1,2m)

Real Sosijedad

Tim iz San Sebastijana doveo je ozbiljno pojačanje u vidu Adnana Januzaja, a stigao je i mladi Dijego Ljorente iz Real Madrida. Kako su ekipu napustili samo Juri Berčiče i Karlos Vela, uz Srđana Babića koji je stigao u Crvenu zvezdu na pozajmicu, čini se da bi i Real Sosijedad mogao da bude među ekipama koje mogu da se domognu borbe za plasman u neko evropsko takmičenje.

Došli: Adnan Januzaj (Mančester Junajted, 7,6m), Dijego Ljorente (Real Madrid, 5,4m)
Otišli: Karlos Vela (Los Anđeles, 4,5m), Juri Berčiče (PSŽ, 14,4m), Srđan Babić (Crvena zvezda, pozajmica) 

Selta Vigo

Tim iz Viga nije pretrpeo ozbiljnije promene, ostao je samo bez Oreljane (Valensija), ali teško da mogu da se ozbiljnije umešaju za neki plasman bolji od sredine tabele.

Došli: Stanislav Lobotka (Nordsjaeland, 4,5m), Maksimilijano Gomez (Defensor, 3,6m), Hozabed Sančez (Fulam, 3,2m)
Otišli: Fabijan Oreljana (Valensija, 2,7m), Teo Bongoda (Trabzonspor, pozajmica)

Fudbal Super liga season 2012-2013.Partizan v Rad.Darko Brasanac.Beograd, 04.20.2013..foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Real Betis

Zeleno-beli tim iz Andaluzije bio je veoma aktivan, stiglo je nekoliko odličnih fudbalera, a bilo je i dosta odlazaka, tako da je nepoznanica šta možemo da očekujemo od ekipe za koju nastupa Darko Brašanac.

Došli: Viktor Kamarasa (Levante, 6,3m), Rijan Budebu (Monpelje, 6,3m), Kristijan Teljo (Barselona, 3,6m), Serđo Leon (Osasuna, 3,15m), Zuher Fedal (Alaves, 2,25m), Andres Gvardado (PSV Ajndhoven, 2,25m), Ćavi Garsija (Zenit, 1,35m)
Otišli: Dani Cebaljos (Real Madrid, 15m), Kristijano Pićini (2,7m), Petros (Sao Paulo, 2,25m), Francisko Portiljo (Hetafe, 1,35m), Žonas Martin (Strazbur, 1,35m), Dani Pačeko (Hetafe, 900k), Bruno Gonazles (Hetafe, 450k)

Las Palmas

Ako izuzmemo dolazak Vitoloa iz Atletika na šestomesečnu pozajmicu, Las Palmas nije doveo nijedno zvučnije ime, mada je došlo nekoliko igrača iz Segunde i Serije B na pozajmicu. Čini se da ovu ekipu očekuje borba za opstanak.

Došli: Vitolo (Atletiko Madrid, pozajmica)
Otišli: Roke Mesa (Svonsi, 11,25m), Marko Livaja (AEK, pozajmica)

Espanjol

Manje popularni tim iz Katalonije u narednu sezonu ulazi jači za Nalda iz Krasnodara, te Pjatija iz Valensije, a stigao je i golman Milana Dijego Lopez.

Došli: Naldo (Krasnodar, 2,25m), Pablo Pjati (1,2m), Dijego Lopez (900k), Mario Herimoso (Kastilja, 270k)
Otišli: Felipe Kaisedo (Lacio, 2,25m), Mamadu Silja (Eupen, 2,07m), Žoan Žordan (Ejbar, 900k), Ruber Duarte (360k)

Deportivo la Korunja

Deportivo bi u narednom periodu mogao da dobije neočekivano sjajno pojačanje, ukoliko se ostvari plan sa Dijegom Kostom, pa dođe na šestomesečnu pozajmicu pre transfera u Atletiko. Ipak, za sad, najzvučnija su imena Giljermea iz Udinezea i Adrijana Lopeza iz Porta.

Došli: Adrijan Lopez (Porto, pozajmica), Giljerme (Udineze, 4,05m), Fabijan Šer (Hofenhajm, 1,8m), Džerar Valentin (Himnastik, 900k)
Otišli: Pablo Insua (Šalke, 3,15m)

FOTO: STARSPORT

Eibar

Sastav Eibara će u nastupajuću sezonu ući jači za Paula Oliveiru iz Sportinga, a među novopridošlima je i nekadašnja nada Crvene zvezde, Marko Dmitrović.

Došli: Paulo Oliverira (Sporting Lisabon, 3,15m), Marko Dmitrović (Alkorkon, 900k), Hoan Hordan (Espanjol 900k), Joel Rodrigez (Valensija, 675k), Ivan Aleho (Alkorkon, 270k)
Otišli: Florijan Ležun (Njukasl, 9m), Mauro dos Santos (Leganjes, slobodan transfer), Antonio Luna (Levante, slobodan transfer)

Malaga

Tim Malage je ostao bez nekoliko veoma važnih igrača, nakon što je Kamačo otišao u Volfsburg, a Fornals u Viljareal. Ako tome dodamo i prelazak Ramireza u Everton, jasno je da Malagu očekuje veliki test.

Došli: Emanuel Ćečini (Banfild, 3,6m), Dijego Gonzalez (Sevilja 2, 450k), Ceng Gonen (Galatasaraj, 180k)
Otišli: Ignasio Kamačo (Volfsburg, 13,5m), Pablo Fornals (Viljareal, 10,8m), Sandro Ramirez (Everton, 5,4m)

Leganjes

Nakon što su prošle sezone u samoj završnici izbegli ispadanje, Leganjes i ove godine očekuje grčevita borba za opstanak u društvu najboljih.

Došli: Dimitros Slovas (Olimpijakos, 2,7m), Ezekel Munjoz (Đenova, 2,25m), Tito (Granada, 540k)
Otišli: – 

12.11.16 – Wales v Serbia, FIFA World Cup Qualifier 2018 – Aleksandar Katai of Serbia is challenged by Ashley Williams of Wales

Alaves

Ekipu našeg Aleksandra Kataija, nakon dolaska Burđija iz Reala i Rodriga Elija iz Milana, mnogi vide kao potencijalan „kamen spoticanja“ timova iz vrha španskog fudbala, a ne bi bilo iznenađenje ni ako završe bolji od prošlogodišnjeg 9. mesta.

Došli: Burđi (Rela Madrid, 2,7m), Rodrigo Eli (2,7m), Giljermo Maripan (CDUC, 1,8m), Antonio Silvera (Valensija B, 1,8m), Ruben Sobrino (Mančester Siti, 1,8m), Ruben Duarte (Espanjol, 360k)
Otišli: Edgar Mendez (Kruz Azul, 4,5m), Zuher Fedal (Betis, 2,25m)

Hetafe

Povratnik u Primeru je pojačanja za narednu sezonu tražio i u Srbiji, pa je stigao Filip Manojlović. Pored njega, tu je i Amat Ndiaje iz Atletiko Madrida, te Đene iz Sent Trudena, pa bi trebalo da ovaj tim bude svima „tvrd orah“.

Došli: Amat Ndiaje (Atletiko Madrid, 2,7m), Đene (Sent Truden, 2,25m), Francisko Portiljo (Betis, 1,35m), Filip Manojlović (Crvena zvezda, 1,13m), Dani Pačeko (Betis, 900k), Alvaro Himenez (Kastilja, 900k), Čuli (Almerija, 630k), Bruno Gonzalez (Betis, 540k)
Otišli: –

Đirona

Sastav koji slobodno možemo nazvati „B“ timom Mančester Sitija doveo je nekoliko igrača ovog tima na pozajmicu, pa iako teško debitant u Primeri može da napravi neki ozbiljniji rezultat, opstanak ne bi trebalo da bude preveliki problem, a ne bi bilo ni čudo ukoliko se umešaju u borbu za Evropu.

Došli: Bernardo Espinoza (Midlzbro, 4,05m), Hose Aurelio Suarez (Barselona B, slobodan transfer), Marlos Moreno (Mančester Siti, pozajmica), Daglas Luiz (Mančester Siti, pozajmica), Aleks Garsija (Mančester Siti, pozajmica), Pablo Mafeo (Mančester Siti, pozajmica), Mark Muniesa (Stouk Siti, pozajmica)
Otišli: – 

Levante

U tim povratnika u La Ligu stigao je doskroašnji fudbaler Torina i bivši igrač Partizana Saša Lukić na pozajmicu. Pored njega, tu je i Emanuel Boateng, mladi napadač iz Gane koji je do skoro igrao u Portugalu. Ipak, čini se da je borba za opstanak realnost.

Došli: Saša Lukić (Torino, pozajmica), Čeik Dokore (Mec, 1,44m), Emanuel Boateng (Moreirense, 1,8m), Enis Bardi (Ujpešt, 1,35m), Ivi (Sevilja B, 1,08m)
Otišli: Viktor Kamarasa (Betis, 6,3m), Dejverson (Palmeiras, 4,5m)

Srpski legionari

Srbija će, prema sadašnjem stanju, imati deset igrača u ovogodišnjem izdanju Primere, što je šesti najveći broj igrača iz jedne zemlje, iza Argentine (36), Brazila (21), Francuske (17), Portugala (14) i Urugvaja (13):

– Aleksandar Katai i Nenad Krstičić (Alaves)
– Darko Brašanac (Betis)
– Nemanja Maksimović (Valensija)
– Saša Lukić (Levante)
– Antonio Rukavina (Viljareal)
– Nemanja Radoja (Selta)
– Filip Manojlović (Hetafe)
– Zdravko Kuzmanović (Malaga)
– Marko Dmitrović (Eibar)

Primera, prvo kolo:

Petak
20.15 Leganjes – Alaves
22.15 Valensija – Las Palmas

Subota
18.15 Selta – Real Sosijedad
20.15 Đirona – Atletiko Madrid
22.15 Sevilja – Espanjol

Nedelja
18.15 Atletik Bilbao – Hetafe
20.15 Barselona – Betis
22.15 Deportivo la Korunja – Real Madrid

Ponedeljak
20.15 Levante – Viljareal
22.00 Malaga – Eibar

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter