0
The Best Of

PREDSTAVLJAMO KLUBOVE: Ekipa male tradicije, ali je ‘izrodila’ možda i najboljeg fudbalera u istoriji (VIDEO) (FOTO)

Objavljeno: 09.08.17 u 23:58

HotSport danas predstavlja portuglasku Nacional de Madeiru, tm koji se danas takmiči u drugoj ligi Portugalije, a poznat je po tome što je iznedrio svetsku zvezdu.

Nacional je klub iz grada Funčala na ostrvu Madeira koje se nalazi u Atlantskom okeanu. Tim je osnovan 8. decembra 1910. godine, uglavnom je bio deo ‘elite’, ali se sredinom 90-ih godina preselio u drugu ligu. Godine 2003. vratio se u najviši rang. Godine 2004. je Nacional zauzeo najbolje četvrto mesto u ligi, a igrao je legndarni zadnji vezni Paulo Asuinsao koji je kasnije završio u Portu.

Isti uspeh Nacional je napravio i u sezoni 2008-2009 kada je zauzeo četvrto mesto, a napadač Nene je bio najbolji strelac lige sa 20 golova i Kaljari ga je kupio za 4,5 miliona evra, što je bio rekord.

U mđeuvremeu Nacional je predstavljao Portugaliju u evrokupovima, prvo učešće imao je 2004. godine kada je u dvomeču Kupa UEFA poražen od Sevilje, dve godine kasnije bolji je izbačen od Rapida iz Bukurešta.

Najveći uspeh u Evropi Nacional je napravio 2009. godine kada je iz plej-ofa za Ligu Evrope eliminisao Zenit 5:4. U grupi je igrao sa Atletik Bilbaom, Verderom i Aiustrijom, osvojeno je pet bodova, što nije bilo dovoljno za sledeću rundu. Dve godine se čekalo na novi nastup u Evropi, pobede protiv Hafnafjordura i Hekena u kvalfikacijama i poraz od Birmingema u plej-ofu Lige Evrope. Godine 2014. Nacional je doživeo debakl već na prvoj prepreci Dinamu iz Minska 5:2.

Ipak, Nacional je danas jedan od najpoznatijih klubova sveta zahvaljujući jednom čoveku. Reč je o Kristijanu Ronaldu koji je ponikao na Madeiri. ‘CR7’ nikada nije zaigrao za prvi tim Nacionala, jer je kao dete prešao u lisabonski Sporting, ali ima svoje mesto kako u kulturnom muzeju na ostrvu, tako i klupskom. Klub je napravio novu akademiju za mlade igrače, a ona se upravo zove po vedeti Real Madrida.

Najveći rival Nacionala je Maritimo, ali tog duela neko vreme neće biti ako ih Kup ne spoji. Nacional je sada drugoligaš, dok je Maritimo član ‘elite’.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter