0
Evropske lige

**THIS IMAGE HAS NOT YET BEEN INDEXED BY THE LIBRARY. IF IN ANY DOUBT ABOUT COPYRIGHT,CAPTION OR FEE CONTACT LIBRARY OR PICTURE DESK ** Brian Clough (died September 2004) former footballer and football manager.PKT5163-381722FOOTBALL MANAGERS - BRIAN CLOUGH1973Brian Clough - Ex-Derby County. FC....FOOTBALL MANAGERS

PREDSTAVLJAMO KLUBOVE: Na koga vas asocira nadimak ‘Ukleti Junajted’? (VIDEO)

Objavljeno: 05.08.17 u 00:02

Veliki broj priča – što pripovetki, što bajki, basni… počinje rečenicom „Bio jednom jedan…“. Ovo je jedna od takvih priča.

Bio jednom jedan trener, po imenu Brajan Klaf. Rođen u ulici Veli Roud u naselju Grov Hil u Midlzbrou, kao šesto od devetoro dece školovanje je bacio u drugi plan, i to zbog fudbala.

Profesionalnu karijeru započeo je u Bilingem Sitoniji, da bi, nakon što je dve godine proveo u vojsci, zaigrao za Midlzbro, za koji je postigao 204 gola na 222 meča. Loš odnos sa saigračima inicirao je njegov zahtev za transferom, pa je ubrzo obukao dres Sanderlenda, u kom je i završio karijeru u 29. godini, nakon što je dve godine ranije pokidao ligamente kolena.

Tada je počeo uspon ovog fantastičnog čoveka…

Klaf je trenersku karijeru započeo u Hartlpul Junajtedu sa samo 30 godina, a prvo što je uradio po dolasku u tim koji je prethodno poprilično nadmeno opisao kao „mesto koje mu se ne sviša nešto preterano“ jeste dovođenje Pitera Tejlora, tadašnjeg menadžera Barton Albiona, za svog pomoćnika. Nakon samo godinu dana, tokom kojih je Klaf morao da vozi ture po pabovima i animira ljude da doniraju klubu kako bi ekipa mogla da živi, predsednik Ernest Ord je otpustio njega i Tejlora zbog „neslaganja“. No, ostatak uprave ovog kluba nije mogao da pređe preko toga, pa je Ord ubrzo smenjen, a Klaf zabeležio prvu veliku pobedu – vraćen je na posao. I uzvratio je poverenje, pošto je ekipu od sastava kom su se svi podsmevali doveo do osmog mesta na tabeli, do tada nezamislivog. Takođe, u ovoj ekipi upoznao je Lesa Grina i Džona Mekgaverna, golmana i napadača koji su postali neizostavne pojave u njegovoj trenerskoj karijeri.

Upravo Grin bio je jedan od najzaslužnijih za prvi veliki Klafov uspeh, pošto je ovaj golman bio ispred mreže Derbi Kauntija, novog Klafovog kluba, u koji je prešao 1967. godine. Samo godinu danas kasnije, Derbi se vratio u Diviziju jedan posle više godina tavorenja u Diviziji dva, a ni titula nije bila daleko – 1972. Iz tog vremena zanimljiva je priča koja kaže da je Klaf, posle jednog poraza, otpustio šefa skauta, kuvaricu i dve žene koje su bile zadužene za čaj jer su „kvarili atmosferu u timu“.

To se isplatilo, Klaf je odveo Kaunti do šampionskog lovora, a naredne sezone i do fantastičnog polufinala tadašnjeg Kupa evropskih šampiona, gde je Juventus bio bolji – 3:1. Klafov komentar nakon meča?

– Ne odgovaram na pitanja gadova koji varaju. 

Nije ovo pomoglo sjajnom menadžeru da nastavi mirno da radi, pa je već 1973. bord direktora tražio njegovu smenu, u čemu su i uspeli. Kako je Kaunti naredne sezone osvojio titulu, mnogi su umanjili Klafove zasluge, ali je ovaj kontroverzni menadžer tek počinjao svoj put.

(Youtube/Lee G)

Po odlasku iz Derbija, godinu je proveo u Brajton end Hav Albionu, ali bez većeg uspeha, uz tek 12 pobeda na 32 meča ovog trećeligaša, da bi potom usledio šok – Klaf je preuzeo Lids Junajted!

Zašto šok?

Lids je prethodnih godina sa klupe predvodio Klafov idol, Don Revi, ali je prilikom jednog gostovanja Lidsa Derbiju Revi, tada najpopularniji menadžer u Engleskoj, odbio da se rukuje sa Klafom. To je glavnog junaka naše priče nateralo da se zakune:

– Nadmašiću ovog čoveka, bez obzira na sve!

Usledile su brojne kritike upućene Reviju, Lidsu, pa je odluka ekipe da upravo Klaf nasledi Revija na klupi poprilično iznenadila sve.

A onda?

Katastrofa.

Klaf je tražio jedno od uprave, dobio drugo. Odnos sa igračima je bio više nego loš, pa je bilo potrebno samo nešto više od dve nedelje da igrači započnu tihi bojkot Klafa, što se uskoro pretvorilo u otvorenu mržnju, a kulminacija je usledila nakon šest mečeva u Diviziji jedan, i samo jedne pobede, te osvojena četiri boda. Što i ne čudi, s obzirom na to da je Klaf na jednom od prvih treninga rekao:

– Zaboravite sve uspehe i medalje, bacite ih u đubre, jer nisu zasluženo osvojene.

Samo 44 dana po dolasku u klub, i najgoreg starta u poslednjih 15 godina, Lids je doneo odluku – saradnja sa Klafom je okončana.

I sad, zapitaćete se zašto je Lids „Ukleti junajted“?

Pa, jednostavno je… Naredni klub sjajnog trenera bio je Notingem Forest. Rezultat? 

Titula u Engleskoj, uz dve titule šampiona Evrope. 

Što, priznaćete, nikako nije loše…

Klaf je preminuo 2004. godine, kao jedan od najboljih trenera u istoriji engleskog fudbala, i do 2014. i Darka Milaniča, slovenačkog stučnjaka, najgori trener u istoriji Lids Junajteda.

(Youtube/YouTube Movies)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter