0
Evrobasket 2022

SAŠA ĐORĐEVIĆ: Ne bežimo od uloge favorita na Evropskom prvenstvu

Objavljeno: 31.07.17 u 13:26

Srpska košarkaška reprezentacija se na Kopaoniku priprema za predstojeće Evropsko prvenstvo, a selektor Saša Đorđević je danas na konferenciji za novinare analizirao predstojeći plan rada i rivale na Evrobasketu, a govorio je i o zdravstvenom stanju ‘orlova’.

Ja bih vodio sve ove momke na Evrobasket, mislim da oni to zaslužuju. Apsolutno. Mislim da se svi osećaju reprezentativcima, čak i ako se nađu izvan tih odabranih 12. Košarka se, reprezentativna, ne završava ovom akcijom. Reprezentacija Srbije ima još takmičenja pred sobom, u budućnosti, i svi ovi momci, siguran sam, koji ne budu sada među odabranima, biće u budućnosti. To su najgore, najbolnije stvari, za nekoga poput mene, ko je dosta emotivan. Jako teško to proživljavam, tu neku moju ličnu dramu. Nisam vičan, nisam dobar u toj… U direktnoj komunikaciji ne mogu da budem hladan. Teško je to za njih, igrače, a teško je i za nas, posle tih nekih mesec dana velikog, zajedničkog rada. Nažalost, na meni je da donesem te odluke i da ih saopštim. Mislim da ćemo sa ovom ekipom ići na predstojeće turnire, gde će se nastupati po tri dana u nizu, kako bi se što bolje odmorili. O tome se već razmišlja, videćemo kako će sve to ići – istakaoje Đorđević.

Selektor Srbije je pričao i o zdravstvenom stanju u reprezentaciji.

Bogdanović od kada je došao nije propustio nijedan trening, čak i danas kada je slobodan dan, odradio je sa Gurudurićem šuterski trening. Jović je propustio tri dana zbog manje upale stopala, ali očekujem da od sutra bude u pogonu. Nedović je na treningu juče zadobio jak udarac u rame, ali imamo vremena da napravimo analizu da vidimo o čemu se tačno radi. Miroslav Raduljica ima manju upalu kolena i tu ćemo tačno videti o kakvom problemu je reč, propustio je trening zbog toga… Ali to su neke normalne stvari na pripremema, dok su ostali u redu– rekao je selektor Srbije.

Đorđević je govorio i o protivnicima Srbije na Evropskom prvenstvu.

Ne bežimo od toga da smo favoriti, nemamo prava niti mogućnosti da pobegnemo od toga. Poslednjih godina smo pokazali gde smo, a takmičenje je otvoreno za sve. Biće izuzetno teško Evropsko prvenstvo, mislim da će se pojaviti reprezentacije koje su poslednjih godina napravile iskorake. Pre svih Grčka, čiji se najbolji igrač već Ol-star u Americi. Slovenija, sa Dragićem i Rendolfom koji ima njihov pasoš, uz dobar razvoj Luke Dončića, biće sigurno reprezentacija koja će znati da iskoristi svoje šanse. Ili, Italija sa Mesinom, koja ima solidnu bazu, dugo igraju zajedno, poslednje prvenstvo Evrope su igrali na jednu loptu sa Litvanijom u četvrtfinalu, koje su izgubili. I oni traže svoju šansu pored, naravno, Turske, koja je uvek osvajala medalje kada je igrala pred svojom publikom, uz taj fanatični ponos koji imaju prema svojoj reprezentaciji i praćenje od strane navijača. Španija… nema šta da pričamo o njoj, ona već deceniju dominira evropskom i, na izvestan način, svetskom košarkom. Mi ćemo probati da se nametnemo autoritetom, verom u sebe. Nemamo potrebe da se plašimo, verujem da postoje druge reprezentacije koje će morati da razmišljaju o nama i šta mi možemo da pružimo na terenu. Sigurno da je velika odgovornost u pitanju, veliki ulog, ali ne bežimo od toga. Znamo šta smo zacrtali, znamo zašto smo se skupili, znamo šta radimo od prvog dana, znamo šta hoćemo svi. Mislim da tu nema nekog velikog znaka pitanja. To da li smo favoriti, da li je to breme, to su više teme za medije. Mislim da mi imamo vrhunske igrače, sa izuzetnim karijerama, igrače koji su napravili veliki iskorak u poslednje tri godine. Dominiraju u svojim klubovima, u svojim ligama, osvajaju titule, kako u nacionalnim prvenstvima, tako i u najvećim evropskim takmičenjima. Nemamo razloga da bežimo od bilo čega, mislim da naši igrači znaju kako igrati pod pritiskom, znaju da se nose sa tim pritiskom, znaju da je to velika odgovornost, ali zato je sve ovo lepše i slađe – zaključio je Đorđević.

Sa Kopaonika, Strahinja Nikolić.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter