5
Lifestyle

HALO OGLASI: Država krati krila brzim vozačima na auto-putu

Objavljeno: 31.07.17 u 16:40

Zbog brže vožnje na auto-putu vozači su ranije mogli da strepe jedino od presretača koji s vremena na vreme krstare. Međutim, kako verovatnoća da presretač naiđe baš na njih i nije bila preterano velika, oni su se često opuštali i vozili mnogo brže od propisanih 120km/h.

Ipak, posle dugo vremena država se dosetila jednog novog metoda za kažnjavanje brzih vozača, koji teško da će moći da „uteknu“ ovom sistemu. U pitanju je merenje prosečne brzine za svako vozilo koje se kreće auto-putem. Naime, kada se vozilo uključi/isključi sa auto-puta kompjuter elektronski zabeleži vreme ulaska i kasnije izlaska i na osnovu pređene kilometraže između dve naplatne rampe utvrdi prosečnu brzinu kretanja.

Ovaj sistem je počeo da se primenjuje, ali je još uvek fazi testiranja te se vozačima uz potvrdu o plaćenoj putarini sada izdaju samo upozorenja o prekoračenoj brzini, ali ne i kazna. Kada će ovaj sistem država „materijalizovati“ još uvek nije poznato, ali je sigurno da se za njegovo pokretanje neće čekati dugo.

Kako će prosečna brzina kretanja policiji biti poznata na izlaznoj naplatnoj rampi, naplata kazni će moći da se obavlja ili na licu mesta ili slanjem prijava na kućnu adresu.

Ipak, ni ovaj sistem nije savršen, pa će vozači koji brzo voze, a prave par pauza na benzinskim stanicama i drugim odmaralištima produžiti vreme provedeno na putu, čime će značajno oboriti prosečnu brzinu kretanja. Naravno, u periodu godišnjih odmora tu su i duga čekanja na naplatnim rampama usled gužvi. Zbog ovih nedostataka, korišćenje presretača kao kontrole će se i ubuduće nastaviti.

Ako želite da proverite koliko će vam vremena biti potrebno da maksimalnom dozvoljenom brzinom stignete sa jednog na drugi kraj najfrekventnijih deonica, pogledajte tabelu ispod.

Na kraju, poređenja radi, ako od jednog do drugog kraja zemlje, Horgoš-Preševo (što je najduža relacija), vozimo 160km/h umesto dozvoljenih 120km/h, stići ćemo sat vremena ranije. Pravo pitanje je da li ćemo stići? U poređenju sa životom jedan sat ne znači ništa. Ne zabravimo to nikada!

0
0

5 Komentara

  1. Trke automobila jesu sport. 🙂
    Za svakoga ko se bavio ovim sportom na auto-putu ovo je više nego korisna informacija!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter