1
The Best Of

PREDSTAVLJAMO KLUBOVE: Oni su najteofejnij češki klub, može li ih Zvezda zaustaviti?

Objavljeno: 27.07.17 u 00:05

HotSport večeras predstavlja Spartu iz Praga, najtrofejniji klub u Češkoj, teofejniji od Crvene zvezde, tim koji je stalni učesnik evropskih takmičenja.

Crvena zvezda nije baš imala sreće u žrebu kada je u trećem kolu kvalfikacija za Ligu Evrope nabasala na Spartu iz Praga. Tim koji je čak 36 puta bio šampion Češke, 27 puta je osvjao Kup i skoro svake godine je učesnik grupne faze jednog od evropskih takmičenja.

Popularnijeg kluba u zemlji knedli i piva nema. Sparta igra na stadionu Letna kapaciteta 19.416 mesta. Osnovana je davne 1893. godine pod imenom Atletik klub Sparta, a osnovali su je braća Vlaclav. Bohumil i Rudolf Rudl. Zanimljivo je to da su im dresovi bili crno-bele boje. Ipak, 1906. godine je predsednik kluba Dr Petrik boravio u Engleskoj gde je gledao Arsenal i izabrao je da majice sada budu crvene, a šorts beli.

Lep period za Spartu bio je posle Velikog rata kada su od 1920. godine pa do 1930. godine nizali trofeje. Bila je to genracija fudbalera Pejera, Hojera, Prenere, Kade i Čevernje. Kasnije su došli Burgr, Hanji, Šima, Silnji, Čiroki i Koštalek.

Prvi meč van češke teritorije klub je odigrao 1946. godine upravo protiv Arsenala i bilo je nerešeno 2:2.

Sjajn period Sparte iz Praga usledio je od 1990. godine do danas, kada je klub osvojio čak 15 titula prvaka Češke. Godine 1992. Sparta je igrala u polufinalu Kupa šampiona, sadašnje Lige šampiona. Tim iz Praga je tada pobedio Rendžers i Marsej, te se plasirao u polufinalnu grupu gde su još bili Barselona, Benfika i Dinamo iz Kijeva. Sparta je završila kao druga u grupi iza Barselone, koja se kao prvoplasirana po tadašnjim pravilima plasirala u finale.

Najveći rival Sparte iz Praga je Slavija. Sparta je u Evropi odigrala 254 utakmice i ima 102 pobede, 60 nerešenih ishoda i 92 poraza. U Ligi Evrope gde danas igra protiv Crvene zvezde ima 84 utakmice odigrane, od toga 34 pobede, 24 poraza i 26 nerešenih ishoda.

Evo ko danas igra za Spartu iz Praga:

Poznati igrači prethodnih 20-ak godina Kouba, Fridek, Hornak, Novotni, Lokvenc, Fukal, Hašek, Sionko, Blažek, Gigera, Hobušman, Poborski, Petar Čeh i sada povratnik Rosicki.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter