1
Fudbal

PAO REKORD BORE MILUTINOVIĆA: ‘Jenksi’ vladaju Karibima, Severnom i Centralnom Amerikom! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 27.07.17 u 09:25

Rano jutros, po srednjoevropskom vremenu, završilo se finale 14. izdanja Konkakaf Zlatnog kupa.

Muška fudbalska reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pobedila je reprezentaciju Jamajke sa 2:1 (1:0) i time po šesti put osvojila Zlatni kup! Selektor SAD je tako pretekao legendarnog VeliboraBoru Milutinovića po broju osvojenih titula kao selektor. Ovo je Brusu Arini treći trofej, dok ‘Čudotvorac‘ ima jedan manje. ‘Rege bojsi’ su poraženi u drugom finalu zaredom, pošto su u prošlom Kupu bili lošiji od Meksika, kojeg su izbacili u ovogodišnjem polufinalu.

Očekivano, utakmica je počela potpunom kontrolom igre Amerikanaca, dok su Jamajčani vrebali iz kontra napada. Prvo ozbiljno dešavanje se dogodilo u 16. minutu. Jozi Altidor je snažno tukao ka golu, Andre Blejk je sjajno odbranio, ali prilikom odbitka Kelin Akosta je nezgodno udario u prste sjajnog golmana čime ga je izbacio iz utakmice. Ovo je bio ogroman šok za izabranike Teodora Vitmora jer je kapiten Blejk bio stub najbolje odbrane, ujedno i najbolji golman u ovom Kupu. Jedanaest minuta posle nemilog događaja, Daren Matoks je odlično nanizao par Američkih defanzivaca, ali na kraju je uspeo da izbori samo korner. Na samom isteku regularnog dela prvog perioda, Romario Vilijams je napravio faul u blizini svog gola. Altidor je preuzeo odgovornost i savladao rezervnog golmana, Dvejna Milera – 1:0. Ostaje utisak da je Miler mogao bolje da reaguje posle ovog udarca, iako je Altidorov šut bio veoma precizan.

 

Posle nepunih pet minuta drugog poluvremena ‘rege bojsi’ su poravnali rezultat. Nakon kornera, koji je izborio Alvas Pauel, i sjajnog centaršuta Kemara Laurensa, Dže-Von Votson je sproveo loptu iza leđa Tima Hauarda – 1:1. Deset minuta kasnije Pol Ariola je šutirao glavom, ali je Miler bio na pravom mestu. U 73. minutu Džrodan Moris je imao lepu šansu, ali i njegov šut je odbranio tridesetogodišnji golman. Tri minuta kasnije, još jednom je golman Sirijanske bio u centru pažnje. Sa oko desetak metara Klint Dempsi je glavom poslao loptu ka golu, ali je Miler vrhovima prstiju intrvenisao i time održao Jamajčane u životu. U 88. minutu, na asistenciju Dempsija, Moris je bio precizniji, a nemoćni Miler je opet morao da vadi loptu iz mreže – 2:1. Moris, igrač utakmice, je ovim pogotkom stavio tačku na meč, ‘rege bojsi’ nisu uspeli značajno da ugroze gol do kraja meča.

Tradicionalni domaćin Zlatnih kupova, SAD, ovom pobedom je obezbedio barem baraž meč za Kup konfederacija 2021. godine. Ukoliko i za dve godine slave u ovom takmičenju ići će direktno.

Nagradu za najboljeg strelca (tri gola) i najboljeg mladog igrača dobio je sjajni kanadski šesnaestogodišnjak, Alfonso Dejvis, najbolji golman je, očekivano, Blejk, dok je pomalo kontroverzna odluka organizatora da nagradu za najboljeg igrača dodeli Majklu Bredliju. Nagradu za fer-plej igru dobila je reprezentacija SAD.

 

Sledeći Zlatni kup na programu je 2019. godine.

 

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

SAD – Jamajka 2:1 (1:0)

/Altidor 45′, Moris 88′ – Votson 50’/

Mesto: „Levi’s“ stadion, Santa Klara, Kalifornija, SAD

Gledalaca: 63 032

Sudije: Valter Lopez; Gerson Lopez, Hermenerito Leal (Gvatemala); Rikardo Montero (Kosta Rika)

SAD (4-4-2): Hauard; Zusi, Besler, Gonzalez, Viljafanja; Bredli, Nagbe (Makarti 91′), Akosta (Dempsi 55′), Ariola (Zardes 77′); Altidor, Moris

JAMAJKA (5-3-2): Blejk (Miler 23′); Laurens, Tejlor, Riči (Labert 87′), Lou, Pauel; Fišer, Votson, Gordon; Vilijams, Matoks (Burk 90′)

[/stextbox]

Pripremio: Luka Totaj

 

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter