1
Evropske lige

PREDSTAVLJAMO KLUBOVE: ‘Milioneri iz blata’, od druge lige do pokoravanja Evrope i sveta (VIDEO)

Objavljeno: 24.07.17 u 00:00

Dugo su bili u senci lokalnog rivala, ispadali su u drugu ligu, a onda su se podigli poput feniksa iz pepela i pokorili Evropu i svet. Ovo je priča o padu i usponu jednog od najpopularnijih klubova sveta, Borusiji Dortmund. Borusija na latinskom označava Prusku, nemačku pokrajnu poznatu po vojnim tradicijama i ratničkom mentalitetu. Borusija Dortmund je osnovana 1909. godine, a sve do sredine pedesetih godina bila je u senci Šalkea, lokalnog rivala iz Gelzenkirhena i Hitlerovog mezimčeta. Tek nakon završetka Drugog svetskog rata kreće uspon žuto-crnih iz Rura. Borusija je 1947. godine napokon savladala Šalke u regionalnom finalu, da bi se zatim plasirala i u državno finale. Nemačko prvenstvo se tada još uvek igralo po kup sistemu. Prvu titulu su osvojili 1956. godine, da bi je godinu dana kasnije i odbranili.

Prvi Borusijin međunarodni trofej bio je Kup pobednika kupova 1966. godine. U finalu u Glazgovu je pobeđen favorizovani Liverpul rezultatom 2-1. To je ujedno bio i prvi nemački trofej u evro-kupovima.

Sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka su bile sumorne za Borusiju Dortmund. 1972. godine žuto-crni ispadaju u Cvajtu, a nakon što su se vratili u Bundesligu doživeli su sramotan poraz od imenjaka iz Mehengladbaha. Rezultat je bio 12-0.

Uspon Dortmunda kreće početkom devedesetih godina. Borusiju preuzima Švajcarac Otmar Hicfild, iz Juventusa dolazi Stefan Rojter, a iz Intera Matijas Zamer. Borusija gubi ubedljivo finale Kupa UEFA od Juventusa, ali žuto-crni imaju dalekosežne planove. Iz Lacija dovode Karl Hajnc Ridla, a iz Juventusa Andreasa Melera. Napad na trofeje je mogao početi. Klub sa Vestfalena osvaja Bundesligu 1995. i 1996. godine.

Nakon toga, Dortmund dovodi iz Juventusa Jirgena Kolera i Paola Sosu. Sa sedam bivših ‘Italijana’, Otmar Hicfild je konačno imao tim koji može da ide do samog kraja Lige šampiona. Na Olimpijskom stadionu u Minhenu, Borusija je 1997. godine naplatila sve dugove Juventusu i popela se na krov Evrope. Golove za Dortmund su postigli Karl Ridl i mladi Lars Riken. Žuto-crni postaju i prvaci sveta pobedivši u Tokiju brazilski Kruzeiro rezultatom 2:0, a strelac u tom meču je bio legendarni Mihael Zorc, čovek koji je za Borusiju igrao i sredinom osamdesetih kada su se borili za opstanak. Zorc je danas sportski direktor Borusije.

Pad Borusije je bio mnogo brži od njenog uspona, a 2000. godine se slavni klub opet borio za opstanak. Dolaskom Matijasa Zamera na klupu stvari se menjaju i Borusija osvaja titulu 2002. godine. Najzaslužniji za tu titilu su bili Jan Koler, Everton, Marko Amoroso i Tomaš Rosicki, a veliku ulogu je imao i naš Miroslav Miki Stević. Borusija je te sezone stigla i do svog četvrtog evropskog finala. Drugi put u istoriji igraju finale UEFA kupa i doživljavaju drugi poraz. Izgubili su od Fejenorda u Roterdamu sa 3:2.

Nakon toga Dortmund upada u velike finansijske probleme. Godine 2004. zvanični dug Borusije bio je 170 miliona evra, nezvanično mnogo veći. Svake godine klub je gubio po 25 miliona evra i morao je da da proda ili stavi pod hipoteku sve što je imao: Vestfalen stadion, prava na transfere igrača, komercijalne ugovore. U jednom trenutku traže pozajmicu od minhenskog Bajerna, dobijaju je i na taj način izbegavaju bankrot. Sa najvećim prosekom posete u Evropi (80.500) i izuzetno vernim navijačima, Borusija je krenula u ekonomski oporavak.

Sve do 2008. godine Borusija je bila suvi prosek nemačkog fudbala, a onda Zorc na klupu kluba iz Rura dovodi Jirgena Klopa iz Majnca. Bio je to početak nove ere žuto-crnih. Mladi stručnjak sa Dortmundom osvaja dve titule 2011. i 2012. godine, a osvojena je i prva dupla kruna u 103 godine dugoj istoriji kluba. Levandovski, Kagava, Gece, Humels, Barios su bili vodeći igrači, a značajnu ulogu u osvajanju titula imao je i naš Neven Subotić. Klopov pomoćnik na klupi ‘milionera’ bio je Srbin Željko Buvač. Borusija Dormund se 2013. godine po drugi put plasirala u finale Lige šampiona, ali biva poražena na Vembliju od minhenskog Bajerna rezultatom 2:1.

Od ivice bankrota do titula, finala Lige šampiona i plusa od 40 miliona evra u kasi, najvećeg u istoriji Bundeslige, Borusija je prešla za veoma kratko vreme. Sada su u vrhu evropskog fudbala, a kako stvari stoje tamo će i ostati i u narednom periodu.

Pripremio: Branko Puzović

 

 

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter