0
Auto Moto

LUDA TRKA: Kejn najbrži posle ‘maratona’ (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 24.07.17 u 09:25

‘Indijanapolis Motor Spidvej’, jedna od najkultnijih staza u auto-moto svetu, pružila nam je pravu ‘maratonsku’ trku koja se okončala rano jutros po srednjoevropskom vremenu, iako je počela u nedelju uveče.

‘Prekid’ je najbolja reč koja asocira na ‘Brentli Gilbert Big Mašin Brikjard 400’ trku u ovoj sezoni ‘Monster Enerdži Naskar Kup Serije’. Runda broj 22 završena je u ‘overtajmu’, a prvi kroz finiš je prošao Kejsi Kejn, vozač Hendrik Motorsporta, u svom ‘ševrolet es-esu’, iako je startovao tek kao 19. vozač.

 

Posle 12. krugova usledio je prvi ‘koušn’ period, posle udesa Kori Ladžoja, a odmah potom i kiša je odložila meč za čitavih dva sata. Posle pauze ništa se nije promenilo, Kajl Buš (Džo Gibs Rejsing), koji je startovao sa pol pozicije, i Martin Truleks Junior (Furnitur Rou Rejsing) su nastavili gde su stali pre pauze. Vodeći dvojac se borio za pobedu u prvoj etapi do samog kraja. ‘Roudi Buš‘ je ipak prvi prošao kroz cilj u prvih 50 krugova.

 

‘Deža vi’ se dogodio u drugoj etapi. Opet su se dvojica vožača borili za deset poena, i opet je Truleks gledao u leđa ‘Litl Bušu‘, koji je dominantnom vožnjom pokazao da mu staza u Indijanapolisu izuzetno prija čemu govori podatak da je ovde slavio u prethodne dve trke. Ovde je ‘tojota’, koja inače isporučuje agregate obojici, potvrdila svoju nadmoć u super ‘spidvejima’.

 

Verovatno bi njih dvojica odlučivali i za pobedu u finalnoj etapi da nije došlo do kontakta između njih, koji ih je izbacio iz trke. Truleks je kasnije prizano da je on apsolutni krivac za nesreću. To su iskoristili svi vozači, ali najveći profit izvukli su Bred Keselovski, Džimi Džonson i ‘Kendi Kejn‘. U borbi između njih znatno su uticali i ‘koušni’. Možda najznačajniji je deseti ‘koušn’, jer je Kejn imao neverovatan tajming odlaska u boks. On je obavio promenu guma i dolivanje goriva paralelno sa havarijom koja je u tom trenutku bila na stazi, tako da je bio spreman za restart trke, dok su ostali morali da idu u ‘pit roud’ pod žutim zastavama, pogotovo ‘Bed Bred‘ i ‘Čemp‘. U nastavku videli smo sjajnu borbu top tri vozača, sve dok Džonson nije izleteo i time završio trku. Keseleovski i Kejn su se smenjivali na vodećim pozicijama, ali u produžetku, posle poslednjeg restarta, vozač Hendrik Motorsporta je uspeo prvi da prođe kroz ‘overtajm’ finiš i time upiše prvu pobedu u ovogodišnjoj sezoni, a 18. u svojoj karijeri u ‘Kup Serijama’. Ovom pobedom on se lansirao gotovo sigurno u doigravanje.

 

Situacija u generalnom plasmanu se nije bitno izmenila. Truleks i Kajl Larson su i dalje na čelu, na trećem mestu Kevin Harvik i Kajl Buš su zamenili pozicije, Keselovski je napredovao za dva mesta, sada je šesti, Džimi Džonson je pao na deseto mesto.

 

Trka je trajala tri sata i 39 minuta, dok je period pod crvenim zastavama trajao dva sata, 31 minut i 39 sekundi, što znači da od starta do finiša trke je bio raspon od šest sati, deset minuta i 39 sekundi! Čak 14 ‘koušna’ je bilo, koji su trajali 55 krugova. Kroz trku sedam vozača se smenjivalo na vodećem mestu, a najviše krugova je vodio Kajl Buš, čak 87.

 

Sledeća trka, ‘Overton’s 400’ na programu je za šest dana, u trouglu ‘Pokono Rejsveja’, Long Pond, Pensilvanija.

Pripremio: Luka Totaj

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter