1
Fudbal

PREDSTAVLJAMO KLUBOVE: Priča o ‘kopljanicima’ i ‘totalnom fudbalu’ (VIDEO) (FOTO)

Objavljeno: 16.07.17 u 23:55

Začetnici su ‘totalnog fudbala’, četiri puta su bili šampioni Evrope, najtrofejniji su klub u Holandiji i imaju najbolju omladinsku školu na svetu. Ovo je priča o Ajaksu, slavnom klubu iz Amsterdama, u kom su veliki trag ostavili i neki srpski fudbaleri.

Ajaksovi počeci datiraju iz poslednje godine 19. veka. Klub su osnovali pripadnici amsterdamske intelektualne i trgovačke elite u jednoj lokalnoj kafani, a klub je nazvan po grčkom mitskom junaku Ajantu, poznatom po veštom baratanju kopljem i mačem (otuda i nadimak ‘kopljanici’).

Do Drugog svetskog rata, Ajaks je dominirao holandskim fudbalom. ‘Kopljanici’ su osvojili čak sedam titula, ali je rat doneo velike nevolje. Budući da je velikim delom okupljao jevrejske navijače, Ajaks je bio na meti nacista, pa su mnogi fudbaleri odvedeni u logore, dok su neki mobilisani. Po završetku okupacije, činilo se da će klub brzo stati na noge, ali šampionska titula 1947. godine je ostala usamljena u teškim posleratnim godinama.

Ajaks je na sledeću titulu čekao čak 10 godina, a ključni trenutak u istoriji slavnog amsterdamskog kluba je bio dolazak Rinusa Mihelsa. Tvorac ‘totalnog fudbala’ je stvorio moćni Ajaks koji će dominirati evropskim fudbalom krajem šesdesetih i početkom sedamtesetih godina prošlog veka. Sa Johanom Krojfom kao najboljim mladim fudbalerom Evrope i Veliborom Vasovićem kao komandantom odbrane, Ajaks je izrastao u pravu evropsku senzaciju.

Titula evropskog prvaka im je izmakla 1969. godine, kada je u madridskom finalu od njih bolji bio Milan, ali su se ‘kopljanici’ popeli na krov Evrope dve godine kasnije. Na Vembliju je pobeđen atinski Panatinaikos. Naredne godine je u roterdamskom finalu pao Inter, a ‘totalni fudbal’ je bio na vrhuncu 1973. godine kada je u finalu u Beogradu savladan Juventus. Nakon tog finala, Johan Krojf napušta Ajaks i prelazi u Barselonu, gde se pridružio svom učitelju Rinusu Mihelsu. Bio je to kraj jedne ere.

Krojf se u Ajaks vratio kao trener sredinom osamdesetih godina, a ‘kopljanicima’ je doneo prvi evropski trofej nakon 14 godina. Osvojen je Kup pobednika kupova, a u finalu je pobeđena Lokomotiva Lajpcig. Jedini gol je postigao legendarni Marko Van Basten. Jedini trofej koji je nedostao Ajaksu osvojen je 1992. godine. U finalu Kupa UEFA pobeđen je Torino, a trener je bio Luj Van Gal koji se zlatnim slovima upisao u istoriju Ajaksa.

Van Gal je u narednim godinama stvorio moćan Ajaks koji je osvojio i četvrtu evropsku titulu. Postepeno je iz juniora uvodio proizvode slavne Ajaksove škole fudbala: braću De Bur, Davidsa, Overmarsa, Rajzingera, Sedorfa, Klajverta. Ajaks je opet igrao ‘totalni fudbal’, a u finalu Lige šampiona 1995. godine pobeđen je Milan. Jedini strelac na Prateru je bio mladi Patrik Klajvert. Nakon lige i kupa Holandije i Lige šampiona, Van Galova ekipa je osvojila i Interkontinentalni kup pobedivši Gremio, kao i Superkup Evrope pobedivši Saragosu. Ajaks je uspeo nemoguće, osvojili su pet tofeja u sezoni bez ijednog poraza.

Naredne sezone je Ajaks izgubio u finalu Lige šampiona od Juventusa, a posle toga se praktično prva postava koja je osvojila petostruku titulu 1995. godine, preselila u Italiju i Španiju. Tamni oblaci ‘Bosmanovog pravila’ su se počeli skupljati nad Amsterdamom. Ajaks je na naredno evropsko finale čekao preko 20 godina. U finalu Lige Evrope prošle sezone, ‘kopljanici’ su izgubili od Mančester junajteda, a taj meč je ušao u anale evropskog fudbala jer je Ajaks izveo najmlađu postavu u istoriji finala evropskih kupova. Prosek starosti fudbalera Ajaksa u finalu bio je 22 godine i 282 dana.

Prvi fudbaler u istoriji Ajaksa koji je kao kapiten podigao titulu prvaka Evrope 1971. godine bio je Velibor Vasović. Srbin je bio kapiten čak i legendarnim fudbalerima kao što su Johan Krojf i Piter Kajzer. Članovi Ajaksa su bili i srpski reprezentativci Miralem Sulejmani, Nemanja Gudelj, Marko Pantelić, a dres ‘kopljanika’ je nosio i Bojan Krkić.

Pripremio: Branko Puzović

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter