0
The Best Of

VREMEPLOV: Hadžija su zvali ‘Maradona sa Karpata’, a znate li epilog njihovog okršaja na terenu? (VIDEO)

Objavljeno: 14.07.17 u 00:01

Sudar dve ‘desetke’, dvojice titana koje su upoređivali i sa razlogom svrstavali u isti koš. Razlog je bila upravo ova utakmica na Maradoninom ‘domaćem terenu’.

Svaka čast Ronaldu i Mesiju, ali malo je onih koji su sa loptom umeli apsolutno sve. Jedan od njih bio je čuveni ‘Maradona sa Karpata‘, rumunski mađioničar, Georgi Hadži. Verovatno je upravo njihov prvi međusobni susret doprineo toj komparaciji i nadimku, iako bi se moglo reći da je čak Hadži nadmašio Argentinca u ovom susretu.

Bilo je to 18. juna 1990. godine u Napulju, na čuvenom stadionu ‘San Paolo’, domu Napolija baš gde je Dijego Armando Maradona ispisao istoriju tog kluba. U pitanju je bio meč grupe B Svetskog prvenstva u Italiji, a Rumuni su se itekako isprsili pred favorizovanim ‘gaučosima’.

Naše komšije su u tom susretu imale veliki broj prilika stvorenih upravo kreativnošću Hadžija, koji je tada tek nagoveštavao šta će kasnije pokazivati u dresu Reala, Barselone, Galatasaraja…

Nebrojano mnogo duela vodio je baš sa slavnom ‘desetkom’ Argentine, a on je poznat po svojoj naravi, ulazio u oštre sukobe sa Hadžijem i želeo svetu da pokaže da je Maradona samo jedan.

Na ovom meču to mu baš i nije pošlo za rukom, pošto je Rumun fintama uspevao u nekoliko navrata čak i da ga napravi smešnim, i dosta mu je bežao na sredini terena, jer je defanziva uvek bila slabiji deo Dijegove igre.

U svakom slučaju, obojica su podelili plen, 1:1 više je zadovoljilo Argentinu. koja je povela u 62. minutu preko Pedra Monzona, a izjednačenje i konačan rezultat doneo je Gavril Balint samo šest minuta kasnije.

Kao što znate, Argentina je kasnije u četvrtfinalu igrala sa Jugoslavijom i prošla dalje posle 0:0 i boljeg izvođenja penala, a zaustavljeni su u finalu od Zapadne Nemačke rezultatom 1:0.

(Izvor: youtube / bathory00)

Hadži je u svojoj karijeri igrao u oba španska velikana, Realu i Barsi, a najveći trag ostavio je u Galatasaraju, sa kojim je osvojio sve moguće trofeje, a 2000. podigao pehar Kupa UEFA.

Ovo je 10 njegovih najlepših golova u karijeru, teško je odlučiti se koji je lepši:

(Izvor: youtube / blacksilva2)

Bonus video – Pre nekoliko godina utakmicu veterana odigrali su Galatasaraj i Barselona, a čarolija Hadžija je ponovo bila u punom sjaju.

Iako sa nekoliko kilograma viška i znatno manje treninga, noge nisu izgubile na brzini, pa smo tako dobili ovu fintu i dodavanje, kakva se ni danas ne može videti na terenima širom sveta.

Čista magija!

(Izvor: youtube / HD Goals)

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter