5
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

PREDSTAVLJAMO KLUBOVE: Od evrogola Pantele za trofej do sklanjanja pred napadačima Mihajlovca (VIDEO) (FOTO)

Objavljeno: 13.07.17 u 00:05

Neki su ih zbog izgleda stadiona kraj železare zvali ‘sprski Milvol’, većina ‘oklopnici’, mnogima su bili simpatična ekipa, a danas svi žale zbog sudbine koju je doživeo klub iz Smedereva.

Davno, na Đurđevdan 1924. godine u gradu kraj Đurađove tvrđave osnovan je fudbalski klub pod imenom Sartid, tačnije Srpsko akcionarsko rudarsko topioničarsko industrijsko društvo. Tvorac novog kluba u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca bio je inženjer Ernest Radlinski, a Sartid je tada igrače dovodio iz Mađarske, Austrije i Nemačke. Klub iz Smedereva je tokom svog postojanja više puta menja ime, te se zvao Metalac, Jedinstvo, ŽSD Smederevo, FK Smederevo, OFK Budućnost, Metalurg, ali je najveće uspehe beležio krajem 90-ih godina i tokom 2000-ih godina kada je pod imenima Sartid i Smederevo predstavljao Srbiju u Evropi.

Posle mnogih promena imena i upravnika, koncern crne metalrugije ‘Sartid’ preuzeo je klub, a 1998. godine pod istim imenom Sartid, Smederevci su se prvi put plasirali u Prvu ligu Jugoslavije. Od 2001. godine kreće veliki uspon kluba koji tada igra veliku ulogu u domaćim takmičenjima, Sartid pet godina zaredom igra u Evropi. Popularni ‘oklopnici’ su 2002. godine igrali finale Kupa Jugoslavije, ali su poraženi od Crvene zvezde sa 1:0. Ipak, samo 12 meseci kasnije predvođeni legendom Goranom Bogdanovićem, Smederevci stižu do svog prvog, ali za sada, a možda i zauvek jedinog trofeja. Na stadionu Partizana golom Marka Pantelića, Sartid je osvojio Kup protiv Crvene zvezde.

FOTO: STARSPORT

U to vreme izgrađen je i prelepi stadion kraj železare kapaciteta 17.200 mesta, u to vreme jedan od najlepših sportskih objekata u zemlji, a svojim izgledom podseća na stadione u Premijer igi, te su zbog boja dresova mnogi Smederevce zvali ‘srpski Milvol’.

U Evropi Sartid/Smederevo (od 2004. godine novo-staro ime) je imao četiti pobede i pet poraza. Prve sezone u Intertoto kupu pobeđen je Dandi sa 5:2 u ukupnom skoru, a onda je usledio poraz od Minhena 1860 6:3. Sledeće sezone ‘oklopnici’ su igrali UEFA kup, pobeđen je Bangor sa 2;1, a onda je usledio poraz od Ipsviča ukupnim skorom 2:1. Godinu kasnije u istom takmičenju je prvo pobeđeno Sarajevo 4:1, ali je posle bila nepremostiva Slavija iz Praga 4:2. U sezoni 2004/2005 Smederevo je zabeležilo ubedljiv trijumf u dva meča sa Santa Hulijom 11:0, ali je Dinamo Minsk bio bolji posle produžetaka 4:3. U poslednjem nastupu u Evropi Pobeda iz Prilepa je bila dva puta bolja od Smedereva ukupnim skorom 3:1.

FOTO:STARSPORT

Nagoveštaji propadanja Smedereva javili su se 2008. godine kada su ‘oklopnici’ u bražu za opstanak poraženi od Rada sa Banjice. Usledio je ekspresan povratak u Superligu Srbije, ali tri godine kasnije tim iz grada kraj Dunava je ponovo završio u nižem rangu takmičenja. Vrlo brzo se preselio u Srpsku ligu, a danas se nalazi u petom rangu takmičenja.

Skandal koji se ove godine dogodio udario je poslednji ekser u sanduk nekada osvajača Kupa Srbije. Naime, Smederevo 1924, kako se danas zove klub, odigralo je ‘prijateljsku’ utakmicu sa Mihajlovcem, posle čega je FS Srbije reagovao i dva tima izbacio u Podunavsku ligu.

Tako ostaju da se pamte veliki uspesi igrača koji su obeležili deceniju bitisanja na lepom stadionu kraj železare, gde su navijače na noge dizali Goran Bogdanović, Saša Kocić, Nenad Mirosavljević, Saša Zorić, Milorad Zečević, Marko Pantelić, Vladimir Mudrinić, Mateja Kežman, Goran Trobok, Dragan Ćeran, Marko Sočanac, a sve protivničke napadače zaustavljao Dragan Žilić.

Navijačkoj grupi Despoti ostaje samo da se sećaju nekada velikog kluba koji je od evrogola Pantelića za trofej,preko Mihajlovca, stigao do Podunvske lige.

0
0

5 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter