0
The Best Of

PREDSTAVLJAMO KLUBOVE: Zbog ‘Genija’ su Srbi i Crnogorci baš zavoleli ovaj tim (VIDEO)

Objavljeno: 10.07.17 u 00:10

HotSport nastavlja sa svojim rubrikom predstavljamo klubove, a posle Boke juniors odabrali smo najtrofejniji tim Austrije, Rapid iz Beča za koji su igrali i poznati igrači sa ovih prostora.

Iako je poslednjih godina u senci prebogatog Red Bul Salcburga, Rapid iz Beča je i dalje najtrofejniji i najveći klub u Austriji. Osnovan je davne 1899. godine i za 118 godina postojanja osvojio je 32 prvenstva i igrao dva finala Kupa pobednika kupova, poražen je 1985.godine i 1996. godine. Igra na stadionu Alijanc koji je izgrađen 2014. godine.

Tačnije, klub je nastao 1897. godine kao prvi bečki radnički fudbalski klub, da bi dve godine kasnije promenio ime u Rapid iz Beča,po uzoru na Rapid iz Berlina. Boje su mu od osnivanja zeleno-bele. Prvu titulu osvojio je davne 1912. godine, a tokom Velikog rata, iako je vršila agresiju na Srbiju, Rapid je nastavio dominaciju i od 1913. godine do 1919. godine je osvojio još četiri krune.

Zanimljivo da je početkom Drugog svetskog rata Rapid igrao u prvenstvu Nemačke i da je 1941. godine u finalu pobedio Hitlerovo ‘mezimče’ Šalke sa 4:3.

Najuspešnije godine za zeleno-bele bile su 50-te, kada je Rapid osvojio pet titula prvaka Austrije, četiri je uzeo 60-ih godina, da bi posle došlo 14 sušnih godina. Poslednja titula u Beču je proslavljena sada davne 2008. godine, od kada zemljom podno Alpa vlada Salcburg.

Najveće evropske uspehe Rapid je imao 1985. godine kada je u finalu Kupa pobednika kupova poražen od Evertona. Jedanaest godina kasnije u Briselu je u istom takmičenju poražen od PSŽ-a 1:0. U sezoni 2005-2006 bio je učesnik Lige šampiona, ali je bio poslednji u grupi iza Bajerna, Juventusa i Briža.

Poznato je to da je Beč možda i najveći srpski evropski grad posle Beograda, a Rapid iz Beča je miljenik naših iseljenika. Nije tako bilo pre 1999. godine kada je zeleno-beli dres na pruge obukao Dejan Savićević. Legenda jugoslovenskog fudbala i Crvene zvezde je iz Beograda došla tokom bombardovanja u prestonicu Austrije i za Rapid je u dve sezone odigrala 44 utakmice i postigla 18 golova. U dresu bečkog tima se legendarni Genije i oprostio od fudbala.

Još jedan Crnogorac je ostavio traga u Rapidu, reč je o Branku Boškoviću koji je za Bečlije nastupao u dva mandata i na 133 utakmice je postigao 33 gola.

U novije doba navijači Rapida su se klanjali hrvatskom napadaču Nikici Jelaviću koji je na 71 utakmici za zeleno-bele postigao 27 golova. Ipak, od kluba se nije rastao na lep način, jer je odbio da igra utakmicu Lige Evrope sa Aston Vilom, jer mu je na stolu stajala ponuda Rendžersa.

Najveći rival Rapida iz Beča je Austrija, posle Old firm derbija u Škotskoj, najstariji gradski derbi u Evropi…

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter