0
Vremeplov

FOTO: Twitter

VREMEPLOV: Roj Kin vs Alan Širer – tuča koja je mogla da uđe u istoriju fudbala (VIDEO)

Objavljeno: 08.07.17 u 00:09

Ko kaže da je dobar boks rezervisan samo za ring?

Zamislite uvod u sledeći meč:

– U levom uglu, visok 178 centimetara, težak 81 kilogram dolazi iz Korka u Irskoj! Borac od malih nogu, beskompromisni ratnik, u crvenom šorcu sa crnim obodima, Roj Šico Kin!

– U desnom uglu, izazivač, visok 183, težak 79, iz Njukasla u Engleskoj, u crno-belom šorcu, „ubica mekog srca“, momak potekao u „metalnoj industriji“, čvrst kao čelik, Alan Smouki Širer!

Ne zvuči loše, zar ne? 

Roj Kin, kapiten i legenda Mančester Junajteda, kao dečak se bavio boksom, ali je ljubav prema fudbalu ipak prevagnula, pa je ring zamenio „travnatim tepihom“. Sa druge strane, Širer je odrastao u industrijskoj zoni, u porodici čiji su muški članovi radili u fabrikama metala, pa je spadao među one igrače sa kojima se nije bilo pametno kačiti. Oba fudbalera bila su prepoznatljiva po beskompromisnom stavu, mada je utisak da je Kin umeo neretko i da pretera – sećamo se svi, pretpostavljam, starta kojim je okončao karijeru mladom Alf-Ingeu Halandu, koji je posle ovog starta odigrao još samo 48 minuta fudbala, pre nego što je okačio kopačke o klin.

Upravo ova dva neverovatna temperamenta sudarila su se u 90. minutu meča između Mančester Junajteda i Njukasla, 15. septembra 2001. godine.

Junajted je bio favorit, ali je rezultat, na opšte iznenađenje, bio 4:3 za Njukasl, kada je Širer jednu loptu gradio na polovini Junajteda. Kada je sa njom izašao u aut, Kin je požurio da dođe do nje, ali ga je Širer omeo u toj nameri i okrenuo se ka svojoj poloviti. Kin, nervozan zbog rezultata, je izgubio živce i gađao Širera loptom. Sudija je video, isključio Irca, što je izazvalo erupciju besa, hvatanje Širera za vrat… Srećom (ili ne), legenda Njukasla je ostala poprilično hladna, pa je Kin nekako obuzdao emocije i otišao u svlačionicu.

Zašto srećom? Zato što je prošlo bez povreda.

Zašto ne? Zato što bi, da je Širer odgovorio kako je mogao, usledilo epskih nekoliko minuta koji bi decenijama bili prepričavani među ljubiteljima fudbala.

Podsetite se ovog sjajnog duela:

(Youtube/Robbs thedadds)

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter