0
The Best Of

VREMEPLOV: Bufon je 2001. debitovao za Juve, a mnogo ranije za Italiju! Znate li kako je izgledao i koji broj je nosio? (VIDEO)

Objavljeno: 06.07.17 u 00:07

Juventus se pre tri dana pohvalio 16-godišnjicom dolaska u klub Đanluiđija Bufona, žive legende ‘Stare torinske dame’. Mi vas tim povodom vraćamo malo više unazad.

Kada je 3. jula 2001. godine prešao iz Parme u Juventus i bio plačen 54 miliona, malo ko je verovao da će u narednih deceniju i po Đanluiđi Bufon ispisati zlatne stranice istorije evropskog, pa i svetskog fudbala.

A još manje je iko verovao da će 16 godina kasnije to i dalje biti najveći transfer golmana u istoriji fudbala.

Ko je Bufon znaju i ‘vrapci na grani’, a mi ćemo se podstaknuti Juventusovim snimkom ‘na današnji dan’ vratiti na njegove početke među stativama.

(Izvor: youtube / Ernesto Gibba)

Iako je te 2001. godine izazvao pravu buru kada je, pozirajući sa svojom dugom kosom, uživao pred fotoreporterima i u sve većoj popularnosti, Bufon je na veliku scenu stupio mnogo ranije.

U Parmi je bio deo čuvene generacije ‘mlekadžija’ sa Tiramom, Sensinijem, Kanavarom, Veronom, Krespom, Kjezom… Koja je 1999. godine superiorno osvojila trofej Kupa UEFA trijumfom nad Olimpikom iz Marseja u finalu rezultatom 3:0.

Godinu dana ranije popularni Điđi dobio je nadimak oslikan i na slici sa početka teksta – ‘Supermen‘. Nastao je tako što je odbranio penal tadašnjem osvajaču ‘Zlatne lopte’ i napadaču Intera, legendarnom Ronaldu. U delirijumu slavlja okrenuo se ka navijačima Parme, podigao dres i pokazao majicu čuvenog strip heroja. Od tada je poznat kao Đanluiđi ‘Supermen’ Bufon.

Kako idemo unazad, dolazimo do 1997. godine i momenta koji će vremešni golman pamtiti dok je živ. Tada je sa 19 godina upisao prvi nastup u nacionalnom dresu Italije. Kao što znate, danas, 20 godina kasnije, je rekorder.

Bilo je to u meču protiv Rusije po ciči zimi, snegu i generalno vremenskim prilikama koje itekako odgovaraju ‘zbornaji’. Pravim ‘Supermenima’ nijedno vreme ne predstavlja problem, pa tako nije ni Bufonu.

(Izvor: youtube / Fútbol Tiqui-Taca)

Zanimljivo, tada je u igru ušao umesto povređenog Đanljuke Paljuke i potpuno je opravdao očekivanja. Tada je na leđima nosio dres sa brojem 12, danas je neprikosnovena ‘jedinica’.

Ukoliko želite da vremeplov mašinu pokrenete još više unazad, onda vas vraćamo u 1993. godinu i Điđijeve golmanske početke kada je imao 15 godina.

Sjajna mu je frizura, zar ne?

Danas ima 39 i po godina i ne planira da kaže ‘zbogom’ gol-liniji. Naprotiv, planira da u 41. godini na Mondijalu u Rusiji napadne titulu svetskog prvaka. Ne, ne fali mu taj trofej, podigao ga je 2006. u Nemačkoj.

Fali mu samo Liga šampiona. Ima tri izgubljena finala i ipak nije izgubio nadu da će osvojiti ‘ušatog’.

I njega će napasti dogodine.

Zato što je rođeni šampion.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter