0
Domaći fudbal

PREDSTAVLJAMO RIVALA CRVENE ZVEZDE: Florijana – ‘legija stranaca’ sa Italijanom na klupi (FOTO)

Objavljeno: 19.06.17 u 13:51

Crvena zvezda će i ovog puta na Maltu, a rival je Florijana, drugi najtrofejniji klub ovog ostrva u Sredozmenom moru, vođen od strane Italijana.

Florijana je osnovana davne 1894. godine i jedan je od najstarijih klubova na Malti uz Sent Džordž. Osnovan je u vreme vlasti kraljice Aleksandre zajedno sa kriket timom. Fudbalsku sekciju su osnovali britanski vojnici koji su tada bili stacionirani na ovom sredozemnom ostrvu. Nosi još ime Irci, a dobili su ga po prvoj prijateljskoj utakmici koju su odigrali sa Dablin Fusilersima. Odatle im i zelena boja, kao i lav u grbu.

Florijana je jedan od najtrofejnijih klubova na Malti. Ima 25 osvojenih titula prvaka i čak 20 osvojenih kupova. Ipak, ove sezone se nisu proslavili u ligi, pošto su završili peti na tabeli, ali su Ligu Evrope izborili osvajanjem Kupa.

Prvi čovek tima je Rikardo Guči, ambiciozni Italijan koji je na klupu doveo nekadašnjeg fudbalera Peruđe, Đenove i Palerma Đoivanija Tedeska. Najjači deo tima čine Argentinci, defanzivac Enco Ruiz, vezista Nikolas Kijeza i napadač Ignasio Varela. Tu je Senegalac Amadu Samb, kao i Italijani Antonio Montiseli, Enriko Pepe, Mauricio Vela i Mario Fontanela.

Ipak, Florijana je poslednju titulu na Malti osvojili davne 1993.godine, te ne bi trebalo da se Crvena zvezda mnogo pomuči na putu ka drugom kolu. Ipak, Valeta pre 12 meseci je dovoljno upozorenje da opuštanja nema, jer su se crveno-beli tada jedva provukli u treću fazu kvalfikacija za Ligu šampiona.

Florijana u Evropi ne pamti baš dobre rezultate, ali se priseća 1993. godine kada je posle pobeda na Ekranasom 1:0 – 1:0, u prvom kolu igrala sa Portom 0:0, ali ispala posle poraza u Portugaliji 2:0. Prvi nastup imala je 1961. godine u Kupu Kupova kada je poražena od Ujpešta ukupnim rezultatom 15:4, godinu dana kasnije od Ipsviča 14:1, a 1965. godine od Borusije iz Dortmunda 13:1 posle dva meča.

Od timova sa naših prostora ukrstila je koplja sa Hajdukom iz Splita 1975. godine i ‘bili’ su slavili sa 8:0 (5:0, 3:0). Polsednji put je u Evropi igrala 2012. godine kada je Elfzborg u prvom kolu kvalfikacija za Ligu Evrope slavio sa 12:0 (4:0, 8:0).

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter