7
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

PREDLOŽENA NOVA FUDBALSKA PRAVILA: Utakmica 60 minuta?!

Objavljeno: 18.06.17 u 11:34

U poslednje dve – tri godine sve su glasnije priče o promeni pravila fudbalske igre, a predlozi koji su se našli pred IFAB (Međunarodni odbor fudbalskih saveza) svakako spadaju među najradikalnije do sad.

No, pre toga, šta je IFAB i koja je njegova funckcija?

Još od kraja 19. veka, ova organizacija osnovana 1886. godine prvobitno je okupljala saveze iz Britanije, ujedno kolevke fudbala. No, kada je FIFA osnovana 1904. godine, ona je takođe dobila svoje članove, pa se u odboru za odlučivanje nalazi osam predstavnika – po jedan iz engleskog, irskog, škotskog i velškog saveza, kao i četiri iz FIFA.

Svi imaju ista prava kada je glasanje u pitanju, a za neku odluku potrebna je tročetvrtinska većina, što znači da je neophodno da od osam članova šest podrži neki predlog.

Poslednje odluke koje su donešene tiču se uvođenja video-tehnologije na utakmice, ali su sada pred odborom neki još radikalniji predlozi.

Pre svega, kada je u pitanju trajanje utakmice, predlog je da se sa 90 skrati na 60 minuta, uz zaustavljanje vremena svaki put kada bi lopta napustila granice igrališta. Kao razlog za ovo navedene su „frustracije navijača jer mečevi neretko imaju mnogo manje od 60 minuta efektivne igre“, što i nije daleko od istine, pošto su sve češće situacije odugovlačenja vremena, sporog izvođenja auta ili kornera, izlaska iz igre…

Sa ovim u vezi su takođe još dve promene predložene. Prva se odnosi na merenje vremena, gde bi publika na stadionu mogla da na semaforu prati sudijsku štopericu i imala uvid u to koliko je tačno vremena još ostalo. Drugi predlog se odnosi na golmansko zadržavanje lopte. Ostalo bi da važi pravilo od šest sekundi, ali ukoliko bi golman zadržao loptu iole duže u rukama, usledila bi sankcija kartonom.

Predmet moguće promene su i jedanaesterci. Naime, po šutiranju penala, lopta bi, kako god šut završio, pripala ekipi koja se brani. Drugim rečima, igra ne bi bila nastavljana ukoliko bi golman odbranio ili bio pogođen okvir gola, već bi taj pokušaj bio okarakterisan kao neuspešan, a igra nastavljena ubacivanjem lopte od strane golmana u igru.

Pored toga, na tapetu je i izvođenje prekida. Prema predlogu, fudbaler bi mogao sam sebi da izvede korner, slobodan udarac ili gol-aut, dok bi gol-aut mogao da bude izveden i sa loptom u pokretu.

Što se zaustavljanja vremena tiče, sudijama će biti predočeno da zaustave štopericu čim dosude nešto, a da vreme ponovo puste kad lopta uđe u igru. Na primer, ukoliko je sudija dozvolio izmenu, zaustavio je vreme, a potom, kada je igra nastavljena, ponovo „pustio“ da teče.

Isto, ubuduće bi sudije kraj poluvremena ili utakmice mogle da sviraju samo u trenutku kada je lopta van igre.

Kako vam se čine ova pravila?

 

 

0
0

7 Komentara

  1. Cak i ta nova pravila ne sadrze ono pravilo koje je uvedeno prosle godine u nasoj ligi.
    Naravno mislim na gol iz gol auta!

    0
    0
    Odgovori
  2. Глупост.
    Нека региструју нову грану спорт – фифа фудбал и нека људи изаберу шта ће гледат

    0
    0
    Odgovori
  3. ala ce onda tek da se namesta. dok se negde vec igra, neki ce na optostaju trcati po 15min pocasni krug pred utakmicu. i tako ce se znati kako se zavrsavaju ostale utakmice

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter